Лошият холестерол разпространява рака в тялото, установи ново проучване.

Австралийски учени твърдят, че холестеролът регулира процесите, които контролират движението на клетките в тялото. Според тях това откритие е основен извод в търсенето на обяснение, защо ракът се разпространява в цялото тяло и е от особено значение за тези, които имат високи нива на холестерол.

Доцент Томас Грюел от университета в Сидни смята, че изследването има важни последствия за третиране на раковите заболявания. "Едно от нещата, които правят рака толкова труден за лечение, е това че се разпространява в цялото тяло", коментира Грюел.

Повечето клетки в тялото на човек се придържат към съседни клетки с помощта на велкро-подобни молекули на повърхността си, известни като интегрини.

"За съжаление, интегринте помагат на раковите клетки, които са се откъснали от раковия тумор да се утвърдят и на други места по тялото. Нашето изследване показва, че големите количества лош холестерол помагат на интегрините в раковите клетки да се движат и разпространяват".

Австралийските учени са открили, че високите нива на добър холестерол задържат интегрина в клетките и следователно предпазват от разпространение на ракови клетки в тялото.