Високите хора имат по-малък риск от развитието на диабет и сърдечносъдови болести, но при тях се наблюдава по-голяма вероятност за заболяване от определени видове рак. Това показва ново проучване, цитирано от американското издание „Tech Times”.

Предишни проучвания вече показаха, че промените в ДНК-то, свързани с растежа, се отразяват на смъртността на по-високите хора. Според друго изследване с всеки 6,5 см. височина смъртността от сърдечносъдови заболявания спада с 6%, но тази от рак се увеличава с 4%.

Според последното проучване увеличаването на височината на тялото е маркер за прием на висококалорийни храни и такива, богати на животински протеини през различни етапи на растежа на човека. Докато плодът е в утробата, програмирането на продължителността на човешкия живот може да се базира на протеините IGF-1 и IGF-2, както и на система между тях.

IGF-1 е основен регулатор на ефектите от хормоните на растежа при възрастни хора, докато IGF-2 се свързва с растежа в утробата. Изследователите са установили, че активирането на системата от двата протеина прави тялото по-чувствително на инсулин.

„Нашите нови данни показват, че високите хора са по-чувствителни на инсулин и имат по-ниско съдържание на мазнини в черния дроб, което може да дава обяснение на техния по-малък риск от сърдечносъдови заболявания и диабет от втори тип“, заяви проф. Норберт Стефан от германския Център за изследвания на диабета.

Екипът учени също така е открил, че активирането на системата на протеините IGF-1 и IGF-2 може да се свърже и с увеличения риск от различни видове рак, в това число рак на дебелото черво, на гърдата и на кожата, заради постоянно активирания растеж на клетките.