Писането на SMS-и води до лош правопис. До това заключение стигна проф. Владко Мурдаров, който изтъкна грешките, които масово се правят, когато изпращаме съобщения от мобилните си телефони.

Мартин е петокласник в столично училище. Признава, че дори по време на учебните часове пише и изпраща SMS-и до приятелите си. Учениците рядко използват кирилицата, когато пишат съобщения или са в социалните мрежи. Все пак, има и изключения.

SMS-ите са голям враг на пунктуационните знаци и особено на запетаите. Българите знаят, че запетая се поставя пред "че" и "но". Проблем идва, когато трябва да се постави препинателен знак, затварящ обособени части.

"Моите наблюдения са преди всичко върху SMS-ите, които са писани на кирилица. Не знаем как да употребяваме препинателните знаци и това си личи в съобщенията. Елементарният знак - запетаята, ние все още не умеем да го употребяваме. При децата това е много често срещано явление", твърди проф. Мурдаров пред TV 7.

Неспазването на някои пунктуационни знаци понякога се прави умишлено. Според учениците, писането на латиница в социалните мрежи е по-различно и в този смисъл - по-приятно, тъй като там се използват съкращения и емотикони.

Според професор Мурдаров, в момента на преден план излизат писанията във Facebook. Освен четворки и шестици вместо буквите "ч" и" ш", в ученическите есета преподавателите се сблъскват със съкращения на думи или изрази, които не знаят какво означават.