През 2030 г. Русия ще започне колонизиране на Луната, пише вестник "Известия", който се позовава на проекта "Концепции на руската лунна програма", разработвана от Роскосмос и научни институти.

Според изданието тази програма предвижда създаване на лунен полигон и бази за добиване на полезни изкопаеми. В статия в "Российска газета" от 11 април вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин пише, че стратегическите задачи на Русия в усвояването на космическото пространство са свързани с разширяване на присъствието в ниските околоземни орбити, колонизиране на Луната, начало на разучаването на Марс и други обекти на Слънчевата система. "Авторите на проекта не изключват привличане и на частни инвеститори към лунните проекти. Първите експедиции за изграждане на постоянна лунна база се планира да се осъществят през 2030 г.", пише "Известия". Според авторите усвояването на Луната трябва да бъде динамично, тъй като през следващите 20-30 години водещите космически държави ще проучват и определят за себе си удобни лунни терени за осигуряване на бъдещи възможности за практическо използване.

Луната - това е първата стъпка по пътя към далечния космос, казва научният ръководител на Института за космическа политика Иван Мойсеев. Ето защо има смисъл да използваме Луната като перспективен космодрум. Що се отнася до добив на изкопаеми на Луната, да се превозват те до Земята няма смисъл - дори и да намерят там диаманти, пак ще е нерентабилно да се докарват до тук", счита той. При всички случаи според него трябва да се започне с отделяне на кислород, който на Луната присъства в много съединения. Според член-кореспондента на Руската академия по космонавтика Андрей Йонин мащабни проекти като колонизирането на Луната или Марс, едва ли ще се осъществяват с държавни пари.