Църквата „Св.Св. Кирил и Методий“ в Средна кула е разбита и ограбена за трети път за последните шест месеца. Този път обаче освен намерените около 50 лева дарения крадците са задигнали икона на „Св. Архангел Михаил“.
Кражбата е станала между 29 април и 6 май.
На Гергьовден дойдох в храма, ударих камбаната и си тръгнах, без да забележа, че е извършена кражба, разказа вчера пред „Утро“ клисарката Бонка Анчева. Малко по-късно от кметството й се обадили, че на видеокамерата срещу църквата има записи, на които се виждат двама крадци да влизат в храма след откъртване на фазера, който е поставен върху дупка в долната част на страничната врата за олтара. След това тя отишла отново в църквата и видяла, че скритата от нея кутия за дарения под иконата на „Св.Петка“ е намерена и разбита. В нея имало около 50 лева от дарения за последните две служби.
След като опразнили касичката, апашите задигнали малка икона на „Св.Архангел Михаил“ и желязото, което служи за мандало. После с него те отишли да разбият съседния павилион за цигари и закуски, но след като не успели, изкъртили пътен знак до храма и си тръгнали, уточни клисарката.
Заради липса на пари след предните два обира вратата, която плаче за смяна, не е била ремонтирана, а само замаскирана със същия фазер. Кражбите бяха извършени в края на ноември миналата година и след Никулден. Тогава крадците са видели, че в храма има много хора и помислили, че дарохранителницата се е напълнила с пари, но и тогава в нея имаше не повече от 50 лева, посочи Бонка Анчева. Тя уточни още, че на записите лицата на апашите не се виждат, но цяло село знае кои са. Полицията обаче не ги викала на разпит и те вече за трети път влизат в храма. Според баба Бонка това са две момчета от Средна кула, които миналата есен са излезли от затвора след излежани присъди за кражби.