С документалния филм за експедиция от 1848 г. с участието на украинския поет и художник Тарас Шевченко снощи в зала „Европа“ бяха открити Дните на украинското кино.
В този изключително напрегнат момент ни се иска да подпомогнем нашите братя, които сега са подложени на голямо изпитание, каза почетният консул на Украйна в Русе Пламен Бобоков.
Надявам се подобни културни инициативи да дадат възможност българите да научат повече за украинския народ, който в момента преживява тежък момент, заяви посланикът на Украйна в София Микола Балтаджи, специално пристигнал за изявите в Русе. Той приветства областния управител Венцислав Калчев и почетните консули на Украйна в Пловдив и Бургас Димитър Георгиев и Димитър Караненов, но пропусна генералния консул на Руската федерация Владимир Климанов, който също беше в залата и дори беше изпратил кошница с цветя за събитието, посветено на 200-годишнината от рождението на Шевченко. Климанов е бил поканен на събитието от организаторите, научи „Утро“. Областният Калчев поздрави гостите и публиката /гимназисти от Европейското училище/, а кметът Пламен Стоилов изпрати поздравителен адрес.
Днес в 13.30 във фоайето на Доходното здание ще бъде открита изложба „Т.Шевченко и България“. Прожекциите продължават днес от 17 ч с филма „Параджанов“ и от 19 ч с лентата „Иван Сила“.