Общинската Наредба 1 ще бъде променена, за да се спре спекулативното надуване на наемните цени при търговете за отдаване под наем на обекти в училища и детски градини, без в крайна сметка да се стига до подписване на договори.
Според новото предложение вече ще има възможност за сключване на договор с всеки от участниците, класиран до 10 място, ако тези на предходните места са отказали.  Освен това се предлага едно специално изискване - поканеният да сключи договор да внесе 25% от постигнатата на търга цена в 10-дневен срок.
Причина за промените станаха серията спекулативни игри около бюфета на Училището по европейски езици. Опасенията, че процедурата е жертва на съмнителна схема, при която подставени фирми нарочно наддават лудо, а после отказват да сключат договор, се потвърдиха.
Както „Утро“ вече писа, след като през януари тази година класираната на първо място „ЩЕР-07“ ЕООД с оферта от 2332 лева месечен наем при начална цена 135 лева не сключи договор за обекта, втората „Имаго Груп“ с предложение от 2319 лева също не подписа споразумение.
Космическият наем, който двете фирми обещаха, още тогава ни усъмни, че е трик, който цели просто да отстрани конкуренцията на близкия до училището павилион, тъй като този номер вече веднъж сме го виждали, коментира Шилкова. Тя напомни, че със същия номер е провален и миналогодишният търг за училищния бюфет. Така вече втора година учениците от Европейското  са принудени да си купуват закуски от външни търговски обекти. С новите правила ще бъдат защитени интересите и на Общината, и на училищата, и на учениците, посочи още Шилкова.