Двама са конкурентите за омбудсман на Община Русе след проведения конкурс в края на април. След изслушване на кандидатите Ивайло Иванов е класиран от комисията на първо място с 9 гласа „за“ и двама „въздържал се“. Втори е Йордан Борисов с 8 гласа „за“ и 4 „въздържал се“. Независимо от класирането на комисията и двете имена ще бъдат предложени на Общинския съвет за гласуване. За да спечели някой от тях, трябва да събере квалифицирано мнозинство - 2/3 от гласовете.
Първият конкурс за обществен посредник беше в края на миналата година, но никой от одобрените от комисията кандидати не успя да събере необходимите за избора му гласове и процедурата се провали. В началото на 2014-а бе избрана нова комисия и бе обявена нова процедура.
За разлика от първия път, когато имаше голям интерес към поста обществен посредник, сега в надпреварата участваха само двама души. Бившият областен управител Йордан Борисов, който до неотдавнашното си пенсиониране бе шеф на Държавния архив в Русе, участва в конкурса за втори път. При първата селекция солидният му административен опит, двете му висши образования и опитът му като общински омбудсман натежаха за класирането му на първо място.
За сегашния водач в класирането Ивайло Иванов се знае малко. Известно е, че е асистент по право в Русенския университет, а според съветници не е обвързан политически.