Момиченце на 6 годинки избягало от детската градина в предпоследния работен ден преди празниците и само щастлива среща със загрижена русенка го спасила от опасностите на улицата. Тази история вече седмица тревожи хората от най-гъсто населения квартал „Дружба“3 и ги кара да са особено внимателни към децата си.
Случката става на 29 април преди обед, когато децата от предучилищната група на ОДЗ „Снежанка“ имат занятие. Малко преди това Дени /името е променено - б.р./ обявила на учителката, че не желае да остава в градината и иска да си отиде вкъщи при дядо, но педагожката не взела насериозно думите на момиченцето.    
Докато госпожата проверявала как са се справили децата с възложената им задача, Дени просто станала, напуснала занималнята и излязла от градината. Тръгнала към дома си в „Чародейка“, но на пътеката почти до градината, била спряна от Галя Любенова - продавачка в магазин, която в момента не била на смяна. Майчинският й инстинкт подсказал, че само дете няма работа на улицата и хванала Дени.
Попитах я къде е тръгнала, а тя съвсем спокойно ми каза, че е избягала от градината и се прибира вкъщи, разказва Галя Любенова. Момиченцето дало силен отпор и не искало да се връща отново в групата, но грижовната жена била настоятелна, хванала я за ръчичката и я отвела при учителката. Тя не беше забелязала, че й липсва дете, което пък мен силно ме озадачи, разказва още Любенова.
Какво можеше да се случи, ако не беше я завърнала Галя, не ни се мисли, коментираха хората от квартала. Те се ужасяват само при предположението, че детето може да попадне на злонамерен изверг или дори да бъде ударено от кола при пресичане на големия и натоварен с автомобили булевард между „Чародейка“ и „Дружба“.
Детето трудно свикна с градината и действително предпочита да е заедно с родителите си, но това не е оправдание за грешката, обясни директорката на „Снежанка“ Донка Алипиева. Самата тя научила на 1 май за инцидента и заради почивните дни не е успяла да реагира според правилника. Макар градината да има видеонаблюдение и заключване на входните врати за външни лица, оказва се, че няма никакви пречки лицата от вътре да излязат навън.
Истината е, че отговорност за здравето и живота на децата тук носим ние, затова и ще има наказания за несправяне с преките задължения, категорична бе Алипиева. Тя вече е разговаряла с родителите и докато Дени се успокои, ще посещава градината само до обяд.