Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се простудил, докато пътували със сестра му Мария-Луиза до гроба на майка им Йоанна в Асизи. За това се оплака самият той по време на премиера на стихосбирка в София.
В разговор на Гиньо Ганев на по чаша вино Царя дори подхвърлил, че на неговата възраст трябва да внимава и с най-малкото неразположение, съобщава „Галерия”.

„Опитвам се да бъда полезен. Затова се изказвам по важни за страната въпроси. Не отказвам да присъствам и на международни форуми, където винаги зная в кой момент и какво да кажа на чуждестранните лидери, за да помогна на България”, заяви в интервю Сакскобургготски.

Той разкри още, че вече пише мемоари. „Но ми е много трудно. Нямах намерение да описвам живота си, но моите деца настояваха да се захвана с това дело. Не ми се искаше да се самоизтъквам, което според мен неизбежно се случва в тези писания”, уточни той.

Бившият премиер пише мемоарите си на лаптоп, но още не умее да размества пасажите в текста. Ползва сътрудник, който му помага.

„Не ми се иска да пиша мемоари от 1000 страници, които никой няма да чете, просто защото няма да са интересни, ако изпадна в дребнотемие или разкажа за всичко, което съм преживял. Важното е да представя най-важните събития в България като история, пречупена през личната ми съдба, както и да разкажа многото интересни личности, които успях да опозная, когато бях начело на държавата, а и преди това. Може би наистина си заслужава усилието, което полагам в момента. Все пак съм живял в различни исторически епохи и мога да направя интересни сравнения между тях”, сподели Сакскобургготски.