Репортерът на Lifenews.ru Алексей Казанников и операторът Александр Матвеев попаднаха под обстрел в директен ефир. Екипът на руската медия отразява събитията и се включва в реално време за всичко, което се случва около размирния Славянск. Минути преди минометния обстрел Алексей съобщава, че недалеч от тях украинските силоваци са маскирали няколко установки „Град“. Това е потвърждение на новините, че Киев планира да използва такива огневи системи срещу народното опълчение.
На записа се вижда ясно как репортерът хуква да бяга, след той, операторът и още няколко души се скриват от минометните изстрели в малка горичка. Според кореспондента освен минометния огън по тях е било стреляно и със снайпер.

Редом с кореспондента е и опълченецът Андрей, пострадал от взривена мина. "Седяхме на КПП-то, когато до мен се взриви снаряд. Извадих късмет, че зад гърба ми имаше бетонен блок, който ме спаси. Само един осколък успя да ме рани влицето", разказва опълченецът.

Украинските военни не спират с опитите си да си възвърнат властта над града. На 5 май те обстреляха от хеликоптер един от вагоните на влака, влизащ от северната страна на Славянск. Ракетата проби стените на вагона и се разби след 100 метра в каменна ограда.

Опълченците са категорични, че по тях се стреля освен с миномети, и със снайпери. Според активистите на самоотбраната точните стрелци получават много добри пари за това. Но не правят разлика между мирните жители и опълченците. За тях те са все „цели“, обобщава Lifenews.ru.