Бившият италиански премиер Силвио Берлускони, който през есента може да загуби сенаторския си пост, отново оказа натиск върху правителството на Енрико Лета, като поиска гаранции за мястото си в парламента и ролята си на лидер на дясноцентристката партия Народ на свободата.

"Ще кажат, че е моя вината, когато (петимата) министри от Народ на свободата обявят, че планират да подадат оставка заради съдебното клане срещу лидера им, избран от милиони италианци", заплаши Кавалера в интервю за вестник "Темпи", с което наруши медийното си мълчание от десетина дни насам.

На 1 август Берлускони получи първата си окончателна осъдителна присъда след близо 20-годишни съдебни дела. Той вероятно ще излежи, несъмнено у дома си предвид напредналата си възраст (76 г.), присъда от една година затвор заради данъчни измами. Последиците от присъдата въз основа на "закона Северино", приет в края на 2012 г., предвиждат отстраняването му от сенаторския пост и забраната да се кандидатира на следващите парламентарни избори. Но Сенатът трябва да гласува за влизането в сила на тези санкции. Първото заседание на парламента е планирано за 9 септември.

Като знак за напрегнатата обстановка директорът на "Темпи" Луиджи Амиконе написа по-скоро песимистична уводна статия, предшестваща интервюто с Берлускони: "По всичко изглежда, че на правителството на Лета му остава малко живот. Енрико Лета прекъсна мостовете на диалога относно възможностите за намиране на справедливо парламентарно решение с убийствената присъда на Касационния съд".

"Те могат да ми направят всичко, но не могат да ме лишат от три неща - правото на изразяване на италианската политическа и гражданска сцена, правото да ръководя политическото движение, което създадох, и правото все още да бъда уважаван от милиони италианци", изтъкна Берлускони. "Конституцията и здравият разум предлагат много решения", каза още бившият премиер, очевидно обръщайки се към Лета и президента Джорджо Наполитано.