"България и Румъния, като съседни държави и едновременно с това, членки на ЕС и НАТО, споделят общи ценности и имат общи интереси. Това е отлична предпоставка за задълбочаване на прагматичната основа на връзките както в двустранен, така и в регионален, и европейски контекст."

Това заяви българският външен министър на срещната си днес със своя румънски колега Титус Корлъцян, съобщиха от МВнР. Кристиан Вигенин подчерта, че визитата му в Букурещ е първа в качеството му на първи дипломат, което дава ясен сигнал за приоритетното значение, което България отдава на двустранните отношения с Румъния. Сред основните цели на посещението е да бъде обсъдена подготовката на предстоящото през септември 2013 г. второ съвместно заседание на правителствата на двете страни, което ще се проведе във Варна.

Вигенин и Корлъцян изразиха общото желание на двете страни да работят за разширяване на сътрудничеството по всички въпроси от двустранния дневен ред, както и по важни теми в регионален и европейски аспект. Министрите подчертаха готовността за подписване на конкретни споразумения за развитие на секторно партньорство.

Кристиан Вигенин и Титус Корлъцян коментираха още хода на осъществяването на съвместни инфраструктурни проекти – приоритетните за България нови мостови връзки на Дунав при Силистра-Кълъраш и при Оряхово-Бекет, изпълнението на хидроенергийни комплекси на Дунав при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш и др.

По време на конструктивните разговори беше подчертана подкрепата за запазване на идентичността на българската и румънската общност, които са мост между България и Румъния. Министър Вигенин изрази очакването си да бъде намерено скорошно окончателно решение на въпроса с осигуряване на богослужение на български език в храма "Свети Пророк Илия" в Букурещ.

Външните министри обмениха идеи по регионални въпроси и очертаха възможни области на взаимодействие. Двамата обсъдиха и непосредствени стъпки за по-добра координация и укрепване на взаимодействието по общи между България и Румъния въпроси в рамките на ЕС.