Пожар е избухнал в местността Иракли в парцелите с бадемови насаждения днес преди обед.

Парцелите се намират в гористата местност на границата с неохраняемия плаж "Иракли", южно от река Вая, съобщават от туристическата база в Иракли.

В района на огнището има разположени стотици палатки и са обособени нерегламентирани къмпинги. По всяка вероятност някой от палаткуващите е оставил незагасено огнище, което е подпалило бадемовите насаждения. Концесионерът на съседния охраняем плаж "Река Вая" сигнализира незабавно за пожара на тел 112. Негови служители и работещи в туристическата база започнаха да гасят с подръчни средства пламъците до пристигането на пожарните. В същото време започнахме спешна евакуация на палаткуващите от подпалените масиви, като първи от огнения капан бяха измъкнати жените и децата. В операцията по гасенето на пожара се включиха и много доброволци от почиващите в района туристи.

На място пристигна един противопожарен автомобил и една водоноска, които заедно с доброволците загасиха опасния пожар за около 1 час. Работник с трактор на местен арендатор, който работеше в района оказа огромна помощ. Той локализира чрез дълбоко разораване от всички страни пожара, като го обгради с широки бразди, което спря разпространението на огъня навътре в гората и спаси защитената местност Иракли от пълно унищожение. Имаше реална опасност огнената стихия да вземе много жертви от туристите, почиващи на палатки. Опожарени са повече 150 дка.

От туристическата база изказват благодарност към всички, които с общи усилия са помогнали за потушаването на огъня и призовават почиващите туристи в района да бъдат по-внимателни и да спазват правилата за противопожарна безопасност.