Баскетболният Георги Победоносец - Георги Божков, празнува вчера имен ден. Под негово ръководство „Дунав 8806“ спечели преди броени дни трета поредна държавна титла. Като наставник на русенския тим Божков завоюва още 4 купи на страната. Така активът му от цялостната треньорска работа в различни отбори наплоди общо 15 трофея. След еуфорията от спечелената поредна титла „Утро“ разговаря с безспорния кърмчия номер 1 на България.

- Г-н Божков, честит имен ден и честита златна купа!
- Благодаря, няма нищо по-хубаво от съвпадението на тези два празника.
- С какво ще запомните последната шампионска кампания?
- Това беше най-трудното ми първенство въобще - и като проблеми, и като много голяма конкуренция с твърде равностойни отбори. Не помня сезон с толкова много контузии! Първо бе травмата на Зорница Костова, която закъсня с подготовката и трябваше да влиза във форма по възможно най-бързия начин. После дойде тежката контузия на Радостина Димитрова, която пък тръгна за операция. Нататък Жаклин Златанова скъса връзки в най-неподходящото време. А тъкмо бяхме решили, че сме намерили решение и че стабилизирахме отбора. Парадоксът е, че Жаклин пое към болницата броени часове след като подписа договор с нашия клуб. Тя така и не успя да покаже истинските си възможности, а високата й класа е безспорна. Американката Люис и швейцарката Тюрен пък не оправдаха доверието и наново трябваше да търсим алтернативи за подсилване на отбора. Така се получи много, много нервен и драматичен сезон.
- Доколко участието във ФИБА Еврокъп оказа влияние върху състоянието на отбора?
- Тези мачове бяха истински кошмар покрай изтощителните пътувания, които буквално изцедиха силите ни. Затовна пък играхме с изключително силни отбори, като в поне от 3 срещи бяхме много близо до победа.
- Кои състезателки са с основна заслуга за новата титла?
- Приносът на Зорница Костова бе много важен. В един момент тя заигра по начин, по който винаги съм искал да играе. Как го направи, тя си знае. Преди това, признавам, не й спестявах доста критични бележки. Вярвам, че Радостина Димитрова тепърва ще изиграе най-силния си сезон, защото тя може много. Да не забравяме, че оперираният й крак се обаждаше от време на време и че изигра финалните мачове с висока температура.
- Шанте Еванс?
- Шанте направи скок в развитието си, но даде най-доброто от себе си в последния мач от финалната серия. Бе борбена и помогна много.
- Кристина Сантяго?
- Ако беше дошла по-рано при нас, щеше да е много по-добра. Тя обаче направи грешка, като избра в началото неправилен за нея израелски отбор. Факт е, че Кристина се раздаде.
- Тук е мястото да попитаме дали американките ще останат в отбора?
- Не знам.
- Доколко може да се вярва на мълвата, че Зорница Костова изиграла срещу „Левски“ последния си мач с екипа на „Дунав 8806“?
- Ще видим! Да не избързваме.
- А знаете ли кой е най-важният въпрос, който вълнува феновете?
- Да чуем!
- Ще остане ли Георги Божков старши треньор на „Дунав 8806“?
- Да!
- Тогава сигурно имате идеи за селекция?
- Имам, но не съм сигурен доколко ще ги осъществим. Вижте, зад всеки от нашите конкуренти стои солиден спонсор - някъде банка, някъде „Лукойл“... „Дунав 8806“ върви напред с помощта на обединени в една кауза хора, които помагат с каквото могат. Тук е мястото да им кажа едно голямо „благодаря“!
- Какво да очакват феновете през следващия сезон?
- Благодаря сърдечно и на тях, защото за нас бе чест да играем пред такава изключителна публика. Иска ми се да ни подкрепят и когато може да не сме шампиони. В крайна сметка невинаги е възможно да бъдем все първи. Важното е, че отборът постигна немалко за кратък период от време. Като си мисля за близкото бъдеще, много ми се иска още през следващата година да играем мачове в новата и модерна русенска зала. Двубоите в тази зала ще са още по-големи празници.
- Какво ви чака в най-скоро време?
- Днес и утре /вчера и днес/ съм в почивка, след което ще събера националния отбор за лагер в Камчия. Там ни чака много работа.