"Ще бъде необичайно организирането на президентски избори в Украйна, докато правителството е изпратило армията срещу собствения си народ", обяви руският външен министър Сергей Лавров след заседанието на министрите на външните работи на Съвета на Европа.

Дипломат №1 на Москва заяви, че провеждането на нов кръг международни разговори за Украйна в Женева ще бъде като въртене в кръг и напредък би могъл да се постигне единствено на такива разговори, на които представители на рускоезичните райони в Украйна също участват, предаде Ройтерс.

"Докато представители на Юга и на Изтока не участват, ние няма да постигнем напредък по прилагането на каквото и да е споразумение", заяви Лавров, цитиран от ДПА.

Негови колеги от останалите страни членки на Съвета на Европа заявиха, че подкрепят честни и свободни избори в Украйна и призоваха Русия да не се меси във вота за украински президент на 25 май. От своя страна Лавров също призова изборите да са честни, но да се проведат в ненасилствена атмосфера.

"В зависимост дали тези критерии са спазени, ние ще решим какво да бъде нашето отношение спрямо предстоящите събития", каза Лавров. Той посочи, че украинският режим трябва да носи отговорност за армията и да отмени заповедта за използването й срещу народа.

Според руския дипломат №1 отмяната на заповедта за използване на армията и на националната гвардия за потушаване на протестите в Украйна ще бъде и първата стъпка за деескалация в тази страна.

"Но като цяло изход от кризата може да бъде намерен само по пътя на всеобщонароден диалог“, повтори министърът. Той отново посочи, че руската армия се намира на руска територия и не се занимава с нищо нередно.

По-рано днес Лондон обвини Москва, че се мъчи да възпрепятства президентските избори в Украйна. "Русия полага усилия "да дестабилизира" подготовката за президентските избори в Украйна на 25 май", заяви във Виена първият британски дипломат Уилям Хейг, цитиран от Франс прес.

Украйна е готова да подкрепи нов кръг от преговори в Женева в опит да деескалира политическата криза, стига Русия да подкрепи произвеждането на президентските избори на 25 май, заяви украинският външен министър Андрий Дешчица след  заседанието на външните министри на Съвета на Европа във Виена, предаде Ройтерс.

"Ако Русия е готова да поеме ангажимента, че ще подкрепи тези избори, ще елиминира тази заплаха и ще елиминира подкрепата си за екстремистки елементи в Украйна, ние сме готови да проведем такъв кръг от преговори", подчерта Дешчица.

Той уточни, че правителството може да подкрепи друг кръг от преговори в Женева, ако всички страни се договорят да прилагат документа, който ще бъде договорен там.