Мастит български трафикант на дрога е бил отвлечен в Перу от колумбийски картел и е прекарал близо месец в плен, преди съратниците му да платят откуп от близо 1 млн. долара за живота му, пише "Уикенд", като се позовава на висш столичен антимафиот. Похитеният български гангстер е слабо известният на родната ъндърграунд сцена Цетелин Денчев - Джо, който обаче е сред най-солидните трафиканти на хероин и екстази на Балканите.

Джо е издирван от властите в Германия заради наскоро заловена пратко от 150 000 хапчета екстази, открити от немски ченгета в автомобил с българска регистрация малко след като возилото е пресякло границата на Холандия с Германия.

Огромното количество синтетична дрога е било предназначено за продажба в Слънчев бряг, а стойността на заловената пратка на крайния пазар е за около 3 млн. лева.

Според ченгетата Детелин Денчев - Джо засега се утвърдил като безспорния № 1 в търговията на едро с хапове екстази в България, като от неговата дрога зареждат всички родни групировки заради високото й качество.

39-годишният трафикант попада в полезрението на МВР и американската служба за борба с трафика на наркотици ДЕА преди около 2 години, след като на пристанището в Русе е задържан комбайн с 67 кг кокаин. За дрогата са задържани съратниците на Джо - провдивчанинът Николай николов, както и шефовете на фирмата, закупила комбайна - Емил Божков и Атанас Стоев. Впоследствие се установява, че последните са фиктивни собственици на фирмата и че реалният мозък на кокаиновата афера е живеещият в холандия Детелин Денчев.

Трафикантът успява да офейка в Перу, но малко след това е отвлечен от колумбийски барни. Според родните ченгета той е отвлечен от маскирани и въоръжени с автомати гангстери пред хотел в Касма в Перу. След месец преговори е освободен срещу 950 хил. долара.