15 семейства на бул.“Гоце Делчев“ 26 три дни живеят без ток и топла вода след поредица от гърмежи и пожар в електрическото табло във входа им. Опасността от адски взрив е била твърде реална, тъй като много от апартаментите се захранват с газ.
От „Овъргаз“ реагирали веднага и прекъснали газоснабдяването, което предотвратило разрушителна експлозия с трагични последствия.
За критичната ситуация сигнализира вчера в „Утро“ живеещият във вх.4 в бл. „Троян“ Йордан Хвърчилков. В понеделник в 13.05 часа от партера на входа се чули около 15 силни гърмежа. Появили се гъсти облаци дим. Хората излезли по терасите си да видят какво става и усетили силна смрад на изгоряла пластмаса.
Разбрахме, че електрическото табло гори, но не можехме да слезем до него заради плътния димен облак и изпаднахме в паника, разказа Хвърчилков.
Млад баща на четвъртия етаж изкарал на терасата двете си близначета на по 2 месеца. Същото сторили и родители с деца на по една година на третия етаж. Момиче на 14 години, което обитавало таванска стая с родителите си, излязло през капандурата на покрива, тъй като не можело да диша.
За радост жертви няма. Момиче на 14 години е получило силно обгазяване и в момента е на системи в болницата. Друга съседка пък припаднала на стъпалата от вдишаните газове и се контузила. Тя също е откарана в болницата без опасност за живота.
Пристигнаха екип огнеборци и полицейска група. Пожарът бе локализиран, пострадалите - откарани в болницата и всички си заминаха, без да се установи каква е причината за пожара, гневи се Йордан Хвърчилков. Тъй като в топлото време се използва по-малко ток и електрическата мрежа не е натоварена, според него таблото не е гръмнало от пренапрежение, затова не изключва вероятността там да е била поставена бомба.
Хората от блока са подали молба до „Енерго-Про“ за ремонт на таблото, но оттам им казали да се оправят сами, защото причината за пожара не е установена. Така 15 семейства вече четвърти ден изнемогват без ток и топла вода.
Хората наели адвокат, който във вторник е пуснал молба до ОДМВР да се направи оглед на таблото и да се установи причината за пожара, за да се направи ремонт. Досега обаче няма никакви действия и ние мизерстваме, каза още Йордан Хвърчилков.