Двама американски тийнейджъри бяха обвинени във вторник за убийството в петък на австралийски спортист в Оклахома, "за да разсеят скуката си", според властите.

Австралийският бейзболист Кристофър Лейн бе убит докато правеше своя джогинг по улиците на малкия град Дънкан. Двайсет и две годишният спортист бе в градчето със спортна стипендия.

Петнайсетгодишният Джеймс Едуардс и година по-големият Чанси Луна бяха обвинени за убийството. Седемнайсетгодишният Майкъл Дуейн Джонс е включен в обвинението като съучастник. Той е управлявал колата, от която са дадени смъртоносните изстрели.

Според казаното от главния прокурор Джейсън Хикс пред Сидни морнинг хералд, (Sydney Morning Herald), двамата тийнейджъри, обвинени в убийство, може да получат доживотен затвор. Смъртното наказание не е отменено в Оклахома, но не може да се иска за непълнолетни.

"Те са били отегчени и просто искали да убият някого", каза пред Ей Би Си нюз (ABCNews.com) Дани Форд, шеф на полицията в Дънкан. "Очевидно (убитият) е правел своя джогинг. Той е преминал през къщата, където са били тримата младежи, те са го нарочили, излезли са, качили са се на колата и са го последвали", уточни той пред Острелиън броудкастинг корпорейшън (Australian Broadcasting Corporation). "Простреляли са го в гръб и са избягали", добавя полицейският началник.

Бащата на жертвата заяви пред репортери в Мелбърн, че "нищо добро няма да излезе от това, защото няма смисъл". "Той беше просто дете в началото на живота си. Опитвам се да разбера (направеното от тийнейджърите) отиващо направо към лудостта", добави той, цитиран от АФП.

След обвиненията, заместник-говорителката на Държавния департамент Мeри Харф, изрази съболезнования към семейството на "жертвата на трагична смърт". "Според нашата информация, местните власти са решени да изправят виновните пред правосъдието", добави тя.