Септември ще стане май за Реформаторския блок в Русе - дотогава партиите са си дали лятна ваканция, след която ще започнат същинската работа по изковаването на общите принципи, които се очаква да ги поведат към мечтаната изборна победа. Според „Галъп“ дори и в тази своя все още недокрай ясна конфигурация реформаторите вече имат 7% доверие сред избирателите.
„В Русе все още сме на етап неофициални разговори и срещи, като свърши отпускарският период - вероятно още през септември, ще излезем и с официална позиция и ще обясним всичко, което ще предприемем“, казва Теодора Константинова от ДСБ.
„Имаме няколко конкретни идеи, които ще реализираме наесен - например обмисляме създаването на общ работен орган, който ще поеме оперативното ръководство и общите ни действия в Русе“, уточнява пък Юлиян Гарелов от СДС.
Все още е рано да се каже дали партиите в Реформаторския блок ще успеят да изградят една обща регионална структура и какво ще представлява тя, въпреки че такива заявки вече се обсъждат в София. Но тук приемат добре идеята за изграждане на общо ръководство, както и предложението на „Синьо единство“ то да се върти на ротационен принцип между членуващите в блока партии. Другото предложение, което вече се коментира, е решенията да се вземат с пълен консенсус.
До момента към Реформаторския блок на централно ниво са се присъединили ДСБ, СДС, „Движение България на гражданите“, „Зелените“, „Синьо единство“ и партия „Свобода и достойнство“ и БЗНС. В Русе с част от местните структури на тези партии все още контакти не са осъществени. Разчита се това да се случи наесен.