Знаменитият филм на Алън Паркър ще зареди почитателите на киното и музиката дни преди концерта Roger Waters-The Wall на 30 август на стадион "Васил Левски", съобщават от Дома на киното.

Българската национална филмотека прави специален подарък на почитателите на киното в летните дни, когато филмотечно кино "Одеон" е все още в ремонт, и гостува на Дома на киното с култовия филм на Алън Паркър /на снимката/ "Пинк Флойд: Стената".

Създаден по концепуталния албум на Роджър Уотърс, този също толкова концептуален филм предизвиква вълни от реакции, веднага след излизането си. "Стената" е изключително визуално преживяване, а Уотърс е открил нужните съставки, черпейки от собствения си живот. Оттам се раждат и знаменитият албум и сценарият за филма. Съвместно с британския режисьор Алън Паркър и политическия аниматор Джералд Скарфи Уотърс създава уникален и скандален за времето си филм, игнорирайки традиционната фабула

Създаден през 1982, филмът е разказ за Пинк – рокзвезда, която се заключва в хотелската си стая, за да се спаси от света. Той си седи пред мигащия телевизор и си припомня живота и събитията, довели до неговата изолация. Цялата история е разказана в песните на "Пинк Флойд" и бе част от специалната програма по повод 20 години Рок Филм Фест на 17-ия София Филм Фест през март тази година. Самият Сър Алън Паркър беше специален гост на СФФ преди години и получи Наградата на София на Столична община.