В културата на жените в България сексът е като задължение, каза пред TV7 проф. Станка Маркова. Медикът даде пример от своята лекарска практика. Понякога е чувала думите "ще изтърпя" или друг вариант "мъжът си го търпя, но с любовника всичко е окей". Проф. Маркова съветва: "Жената трябва да се включи, не да стои". Тя разказа за допамина, който разширява кръвоносните съдове и останалите хормони, които се освобождават при секс и при фитнес. Тези хормони спомагат да изпаднем в състояние, в което не мислиш за нищо друго, освен за това колко ти е хубаво.

Във връзка с променените ценности, при които сексът вече не е взаимно отдаване на двама влюбени професор Станка Маркова е категорична: "За да се излъчват хормоните, трябва да ти е приятно. При изнасилване, при проституция, хормоните на щастието не се излъчват".

По време на своята практика като селски лекар Маркова е чувала и за навика на старите хора да се любят ежедневно. "От как сме се взели само като беше войник не сме се имали", й е разказвала нейна пациентка. "В селата всяка вечер се имат. Няма норма. Сексуалният живот не трябва да се занемарява", съветва проф. Маркова. "Дори възрастните мъже, които вече имат некачествена ерекция, се чувстват добре от факта, че създават радост на половинката си. Даже от факта, че някой те обича, от това да се гушнеш с някого, е добре", констатира професорът.

Тя е категорична, че не толкова механичното сексулно действие, а отношенията, топлината между двама души, които дори да не са в първа младост искат да си донесат радост поддържа радостта от любовните отношения. "Яденето на люто предизвиква ендорфини в мозъка. За това тези народи, които ядат люто са весели", допълни професор Маркова.