Бившата британска тенисистка Елена Балтача почина на 30 години от рак на черния дроб, съобщи Британската тенис-асоциация. Балтача е от украински произход, дъщеря е на футболиста Сергей Балтача, а дълго време е била номер 1 в ранглистата на страната.

"Новината за смъртта на Елена Балтача е една от най-лошите, които идват при нас. Това е удар за целия британски тенис. Привилегия беше за всеки, който я познаваше, който е играл с нея и който беше приятел или съотборник с нея. Новината опустоши душите ни, се казва в официалното съобщение на асоциацията. "Смъртта й оставя огромна празнина в нашия спорт. Бали даде нов смисъл на думата биткаджия. Тя се бореше неуморно по време на мачовете си и никога не се отказа.

Елена Балтача е родена в Киев, но се мести в Обединеното кралство, когато баща й Сергей подписва договор с Ипсуич Таун. Тя стартира кариерата си професионално през 1997-а година и стига най-високо място в Световната ранглиста през 2010-а година- 49-а позиция. Участвала е на Олимпийските игри в Лондон, но в последно време контузии в коленете я принудиха да спре със спорта. През декември 2013-