ЦРУ призна, че е организирало държавния преврат срещу иранския министър-председател Мохамед Мосадък, свален на 18 август 1953 г., след като национализира петрола, добиван в страната.

Франс прес напомня, че ролята на ЦРУ в преврата от години насам бе публична тайна и все още трови отношенията между САЩ и Иран.

Разсекретени неотдавна и публикувани вчера вътрешни документи на ЦРУ от 70-те на години на миналия век очертават ясно участието на разузнавателната централа в събитията.

"Военният преврат, свалил Мосадък и неговия кабинет на Националния фронт, бе осъществен под ръководството на ЦРУ като външнополитическо действие", се в документ.

През 1951 г. премиерът на Иран национализира Англо-иранската петролна компания - предшественичка на "Бритиш петролиъм". С това разгневява Лондон, според който иранският петрол е от жизнено значение за съживяване на британската икономика след Втората световна война. А в началото на 1953 г. в САЩ идва на власт президентът Дуайт Айзенхауер, който демонстрира повече съчувствие към британските несгоди от своя предшественик президента Хари Труман.

Разсекретените документи на ЦРУ сочат, че централата схваща навремето движещите мотиви на Мосадък и не го възприема като "побъркан" сенилен старец - образ, разпространяван по онова време от западните медии.

Британските политици и бизнесмени нямат уважение към иранците, смятат ги за "неефикасни, корумпирани и гонещи личния си интерес", напомнят американските шпиони в документите.

ЦРУ оправдава действията си с превратностите на студената война и страха Съветският съюз да не нахлуе в Иран и да вземе властта, ако Лондон изпрати бойни кораби. Така Великобритания стори три години по-късно след национализацията на Суецкия канал.

"Тогава не само иранският петрол би бил завинаги загубен за Запада, но щеше да се скъса отбранителната верига около Съветския съюз, която бе част от американската външна политика", пишат авторите на цитирания документ.

След преврата в крайна сметка на трона е поставен шах Мохамад Реза Пахлави, останал близък съюзник на Вашингтон чак до свалянето на режима му от ислямската революция през 1979 г., напомня АФП.

През 2000 г. държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в опит да подобри отношенията с Техеран заяви, че Щатите са изиграли "съществена роля" в свалянето на Мосадък, станало "поврат в политическото развитие на Иран". След като пое висшия пост в САЩ, президентът Барак Обама също зае подобно становище.