Учени откриха произхода на испанския грип, който върлувал в края на Първата световна война, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Оказа се, че става въпрос за прародител на грипния вирус H1N1 от 2009 г.

Според американски учени болестта се появила вследствие на комбинирането на човешки щам - H1, произхождащ от сезонния грип H1N8, който предизвикал епидемия между 1900 г. и 1917 г., с птичи гени от тип N1. От тази кръстоска през 1917 - 1918 г. се получил щамът H1N1. Той е далечен вариант на онзи, който накара света да трепери през 2009 г.

За разлика от класическия сезонен грип, който застрашава най-вече малките деца и възрастните хора, повечето жертви на испанския грип са били на възраст между 20 и 40 години.

Ръководителят на изследването Майкъл Воробей от университета на Аризона е на мнение, че необичайната уязвимост на хора, родени между 1880 г. и 1890 г., може да се обясни с това, че в детството си са били засегнати от грип H3N8. Въпросното поколение имало по-крехко здраве, защото не било имунизирано срещу вируса H1. Особените обстоятелства по онова време, свързани с лоша хигиена, са допринесли за разпространението на вируса.

Той се появил първо в Канзас, където заразил млади американски войници, преди да прекоси страната и да стигне по море до Европа.

През зимата на 1918 - 1919 г. испанският грип причинил смъртта на 20 - 50 милиона души в целия свят, т.е. жертвите на заболяването са повече от загиналите през Първата световна война. Заболелите от испански грип умирали десетина дни след появата на първите му симптоми, тъй като нямало антибиотици.