По разпореждане на министъра на културата д-р Петър Стоянович днес представители на Министерството на културата извършиха спешна проверка на щетите, които взривът в китайския ресторант нанесе на пристройката за чакащи артисти на Театъра на Българската армия, съобщиха от МК.

От взривната вълна помещението за чакащи артисти е сринато, избита е металната врата към сцената, унищожени са декори. Дворът на театъра е затрупан от отломките от взривената сграда на китайския ресторант и изходът към ул. "Г. Бенковски" е блокиран.

В мазилката на основната сграда на Театър "Българска армия" има пукнатини, но риск няма. Предстои нов подробен оглед на щетите. Това ще се извърши от специална комисия, назначена от директора на театъра с участието на представители на Министерството на културата, лицензиран инженер-конструктор и други специалисти. Сградата на Театър "Българска армия" е застрахована и застрахователите ще направят оценка на щетите. Министерството на културата очаква и протоколите от Столична община след днешните огледи на мястото на взрива. Ръководството на Военния театър и Министерството на културата ще положат всички усилия, за да гарантират нормалното започване на новия театрален сезон.

Снощи в 19.20 ч. се взриви газова бутилка в Китайския ресторант на бул. "Цар Освободител" в София. Пострадаха 13 души, повечето от които са били в ресторанта по това време. Двама от пострадалите са преминавали покрай входа на ресторанта, когато е станал взривът. Пострадалите са откарани в "Пирогов", ВМА и ИСУЛ. Най-тежко е състоянието на един от ранените, който е с тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота, настанен е в "Пирогов". Мястото на взрива беше осеяно с отломки от сградата, вратата на ресторанта, изпочупени прозорци. Няколко автомобила са с големи материални щети от взривната вълна. Те са преминавали по бул. "Цар Освободител", когато е станал взривът. Бронята на единия автомобил – Фолксваген, беше изхвърчала в двора на Руската църква. Вратата на ресторанта, рекламно пано, стъкла, буквално са на отсрещната страна, изхвърчали до Руската църква. Има и огънат уличен стълб за осветление. В района от бул. "Раковски" до сградата на БНБ беше изключен токът за известно време.

Много бърза е била реакцията на полицията и на "Бърза помощ", уточниха свидетели на тежкия инцидент. Назначени са експертизи, които ще доказват причините за инцидента. Изнесени и обезопасени са 14 газови бутилки, няма опасност за населението, не се налага евакуация.