Пети ден многострадалните обитатели на Блока на ужасите в АОНСУ живеят без ток. А жестоката реалност е, че тази драма ще продължи, докато към „Енерго-Про“ не бъдат погасени дължимите 9 хил. лева.
В пълното си отчаяние вчера хората отправиха зов за помощ към своите съграждани и особено към бизнеса. Молбата ни е който може да ни помогне финансово сметката за ток да бъде платена, тъй като ние сме жертва на монополистите и на предприемача Явор Блъсков заради чиито действия сме в това тежко положение, пише в обръщението на хората от АОНСУ.
За да няма съмнение, че средствата могат да потънат в нечий джоб, те предлагат добрите хора, които се отзоват на молбата им, да внасят сумите, които могат да отделят, директно по сметката на клиентския номер на АОНСУ в „Енерго-Про“ 1700138926. Домоуправителят Иван Марчев пък предоставя за връзка своите имейл и телефон: [email protected], 0897635672 за всеки, който иска да получи подробна информация за проблема.
Марчев и останалите потърпевши от Блока на ужасите са готови да приемат институционална и юридическа помощ, за да излязат от омагьосания кръг на безнадеждността.
Ние сме жертви на измама, 99% от нас редовно си плащат сметките за ток на Явор Блъсков, защото партидата е една за целия блок и е на негово име, но той е прибирал парите, без да се издължава на енергоразпределителната компания, обясняват още потърпевшите в писмото си за помощ. И подчертават, че са прибегнали до този призив за благотворителност, тъй като Явор Блъсков нехае, а те вече нямат никакъв финансов ресурс да покрият огромната сметка.
В края на юли, когато токът на АОНСУ пак беше спрян и хората излязоха на протест, ние събрахме помежду си и внесохме в касата на „Енерго-Про“ 2000 лева, напомня домоуправителят. По този начин на практика са платили 2 пъти тока си за предния месец. В същото време Блъсков е погасил само 1000 лева. По думите на Марчев сега той отново притискал хората с неизплатени апартаменти да му превеждат вноските, за да погаси с тях задълженията си за ток. Те обаче не вярват, че това ще се случи. Уверени са, че е поредният му трик, с който се опитва да им прибере още пари, без да се разплати с банката и „Енерго-Про“.
Заради липсата на електричество 12-етажната жилищна сграда вече е започнала да обезлюдява. Всеки, който има възможност да се нанесе при роднини или да си наеме квартира, вече се е изнесъл. Това коментираха вчера останалите, които нямат тази възможност и живеят при нечовешки условия. Една голяма част от тях са бедни семейства с деца, възрастни и болни хора.
Леля Стефка, която е с тежко заболяване, се обади по телефона в редакцията, за да разкаже, че е затворник в стаята си, защото без асансьор няма как да се придвижва до 12-я етаж. Жената изплака, че състоянието й отново е силно влошено, защото без ток не може да ползва дихателния си апарат. Други пък разказаха, че преди два-три дни болен старец е паднал по стълбите заради тъмницата и тежко се е ударил.
У хората вече зреят екстремистки мисли. Тъй като са напълно отчаяни, че българските институции са в състояние да им помогнат и да възстановят справедливостта, те се заканват да взривят блока. Не проумяват как досега „Енерго-Про“ не е завело дело срещу некоректния бизнесмен, а тормози тях без ток.
Домоуправителят Иван Марчев добавя, че над АОНСУ тегне още един проблем - този път с водата. От ВиК вече имало предупреждение, че виси сметка за 4000 лева. До момента хората са внесли 500 лева, но за остатъка нямали сили. И за водата, както при тока, всички плащали на Блъсков, но очевидно и тези вноски не са постъпвали в касата на ВиК. Марчев уточнява, че засега желанието на хората да си открият индивидуални партиди към комуналните фирми изглежда неосъществимо, защото за да се случи това, е необходимо с добрата воля на строителния предприемач да се промени статутът на имота - офис сградата да стане жилищна.
Напълно отчаяните обитатели на Блока на ужасите замислят поредния си протест. Този път пред централата на „Енерго-Про“ във Варна. Хората са потърсили помощ и от „Шоуто на Слави“. Евгени Димитров-Маестрото ги е уверил, че наесен, когато приключи ваканцията на предаването, представители на ужилените русенци най-вероятно ще бъдат поканени в него.