Нова система за видеонаблюдение, която да ограничава вандалски прояви, планира да изгради Община Русе. Потенциалните хулигани, имащи обичай да рушат обществената собственост, ще бъдат следени от голям брой камери, които ще заснемат ефективно случващото се с висока резолюция дори при пълен мрак.
Според обявената обществена поръчка само в централната градска част ще бъдат инсталирани 57 камери. 47 от тях ще бъдат 4K UltraHD куполна IP камера Ден/Нощ, с EXIR технология с обхват до 30 м и ще снимат 8.0 мегапиксела картина. Освен това те ще разполагат с интелигентни функции като разпознаване на лица и ще реагират при пресичане на линия, нарушение на зона /анти-саботаж/, при оставен (изчезнал) предмет и др. 
В центъра ще се монтират и 12 управляеми IP PTZ камери с инфрачервено осветление ден/нощ с обхват 100 м, мин. 25X оптично/16X цифрово увеличение и с автоматично регулиране. Видеото от камерите ще се записва на 8 диска с по 8 терабайта памет, така че да може да се преглежда и седмици по-късно.
Освен центъра на Русе по подобен начин, макар и не чак толкова детайлно, ще се охраняват и други общински обекти - Дом за стари хора „Възраждане“, Дом „Милосърдие“ и Детска ясла номер 9.