Няма пострадали хора от български произход при снощната трагедия в украинския град Одеса. Това обяви пред БНР министърът на външните работи Кристиян Вигенин.

Украински националисти подпалиха профсъюзния дом в Одеса. В резултат на палежа са загинали 42 проруски активисти, а стотици са ранени.

Министър Вигенин нарече случилото се "чудовищно":

"Това подлежи на най-тежко осъждане. Ние настояваме за пълно разследване и никаква милост за убийците от вчера. Настояваме правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за разоръжаване на паравоенните групировки, за ограничаване на влиянието на крайната десница. Разследването ще каже кой е виновен, ще даде детайлите, но в края на краищата гарантирането на реда в града е отговорност преди всичко на управляващите и в Киев, и в конкретния случай в Одеса".

Според министър Вигенин, не може да се твърди, че има непосредствена опасност за българите в Одеса, но след снощния случай има рискове насилието да се разпространи и в други населени места в областта. Ако това стане, България ще се погрижи за нашите сънародници, заяви още той.

Насилието в Украйна подлага на риск сигурността и на газовите доставки към България, заяви външният министър Кристиян Вигенин. Той обясни, че тръбата, която пренася синьо гориво към нашата страна, минава недалеч от вече размирния град Одеса:

"И ако ситуацията излезе от контрол не знам до колко биха могли да бъдат гарантирани дори сигурността на газопреносната инфраструктура, което би предизвикало нови проблеми. Не искам никого да плаша, но очевидно случващото се създава и най-малкото завишава риска от подобни събития".

Според министър Вигенин, събитията в Украйна показват необходимостта от проекта "Южен поток", но и от алтернативни източници на газ.