Лидерът на БСП и европейските социалисти Сергей Станишев не очаква скорошни рокади в правителството на премиера Пламен Орешарски.

Председателят на БСП опроверга слуховете за предстоящи промени в кабинета. По думите му спряганата за отстраняване д-р Таня Андреева е "компетентен министър, много сърцат човек, много я боли за здравеопазването" и след изборите тя ще трябва да представи цялостен проект за реформа в сектора.

Станишев каза пред бТВ, че очаква "повече политичност" от министрите в кабинета "Орешарски", които били "добри експерти". Той предпочете да не коментира как се справя финансовият му министър в ролята на премиер извън това, че "постига резултати с много по-разнебитена държава".

Лидерът на левицата коментира, че най-тежкият момент от мандата на правителството за него лично е била обсадата на парламента с емблематичния бял автобус. "Изпитвах реален страх дали тези хора – имаше министри, синдикалисти и депутати, няма да бъдат пребити", сподели Станишев. Той беше категоричен, че никога не е мислел за подаване на оставка.

Сергей Станишев заяви, че Коалиция за България ще се бори за това да стане първа политическа сила на изборите за евродепутати. Той изрази увереност, че вотът няма да доведе до следващ – предсрочен, за български парламент.

По думите му ГЕРБ са показали в кампанията си само, че "пак ще построим магистрала и пак ще затегнем коланите". Според Станишев, левицата желае радикална промяна в ЕС, защото "за десните е важна само макрокартинката и да се харесат на партньорите си в Европа".

Той отново подчерта, че за първи път председателят на ЕК се избира пряко, а не след сделка между премиерите. Заради това и вече не може да се твърди, че България е в периферията на ЕК, смята Станишев.

Той обясни с важността на вота и своето заставане начело на евролистата на КБ.

"Има състезание между две виждания за България и Европа", каза соцлидерът и подчерта, че всички партии, освен БСП и ГЕРБ са периферни.

Станишев каза, че симпатизантите са поискали от правителството да продължи още по-категорично курса на социално размразяване, реиндустриализация и по-бързи плащания към бизнеса.

На въпрос откъде ще дойдат парите, той отговори: "България и в момента има един от най-ниските бюджетни дефицити и един от най-ниските публични дългове. Проблемът е, че трябва да се вкарат повече ресурси в развитие, в икономика, в създаване на работни места и това прави правителството на Орешарски".

Лидерът на БСП заяви, че сегашното управление може да не е базирано на коалиционно споразумение, но има твърда основа – програмата на правителството (в която влизали повечето предизборни обещания на КБ). Според Станишев, левицата и "Атака" имат фундаментални идейни различия, но депутатите от партията на Волен Сидеров участват в работата на парламента, което им е работа.