Инвалид с куфар се приближи до транспортния министър Данаил Папазов днес, докато гостът разглеждаше рушащия се подлез на Централна гара и неработещите асансьори за хора с увреждания. Как да се кача до перона бeз асансьор, попита инвалидът, а министърът обеща, че в бюджета на транспортното министерство за 2014 г. ще бъдат предвидени средства за ремонт на подлеза и подемниците ще заработят. Това е поредното уверение на висш представител на властта, че проблемите в тунела между кварталите „Дружба“ 1 и 2 и центъра на града ще бъдат решени.
Обходът на подлеза бе само детайл от програмата на министъра в Русе.
В Държавната автомобилна инспекция ще има много сериозни промени, а аз ще взема много сериозни мерки спрямо работещите в системата, но първо ще се запозная с документите на прокуратурата за постъпилите сигнали за корупция. Това заяви Папазов в коментар на най-актуалния скандал във ведомството му - задържането на шефове на ДАИ в София,  Велико Търново и Благоевград по подозрения в корупция и безстопанственост.
По този повод министърът каза, че за Русе не е получавал сигнали за корупционни схеми, но не изключи вероятността и тук да има кадрови промени заради други нарушения. По думите му първата работа на екипа му след понеделник ще е да разгледа заплатите на персонала в ДАИ, защото са ниски и създават предпоставка за корупция.
Новината е, че на първо време ще се премахнат осемте областни центрове на ДАИ. Сред тях е и Русе, който обединява инспекциите в Силистра и Разград. Ще възстановим 28-те дирекции на ДАИ, както беше до началото на тази година, за да могат местните звена за автоконтрол да следят работата на транспортните средства качествено по места, посочи министърът.
По отношение на морските администрации Данаил Папазов каза, че те трябва да станат самостоятелни звена и сами да управляват парите си, а не за покупка на хартия и други дреболии да искат разрешение от министерството. Предвиждат се и мерки за развитие на речния транспорт, но какви точно ще бъдат те, министърът не пожела да каже, преди да се е запознал с проблемите по реката.
Сега отивам да представя новия директор на АППД Георги Георгиев пред колектива, но не предвиждам други кадрови промени в системата на транспорта в Русе, съобщи накрая на импровизираната пресконференция на Централна гара министър Папазов.
Представители на „Булмаркет“ направиха презентация на идеята си за градска железница с 10 спирки оп Централна жп гара до бившето КТМ, а на следващ етап и до Мартен. Първите три спирки вече били направени, предстои изграждането на другите седем. Обмисля се и вариант да се използва коловозът покрай реката.