Над половин век в една приказка. Така накратко може да се опише животът на актрисата Слава Рачева. Приказката е сътворена от нейния звънлив глас и чара на една кукла-човече с дълга брада, цървулки и торбичка - познато на по-зрялото поколение като Педя човек - лакът брада.Близо 52 лета, точно в 19,50 - часът на Сънчо, двамата се появяваха от екрана на БНТ и разказваха на децата истории за доброто, храбростта и любовта между хората. Срещите с малчуганите завършваха с песничката, която и до днес си тананикат: „Аз съм мъничко човече, на децата мил другар, имам шарено елече и в торбата скъп товар”. Благодарение на своя другар кукла Слава работи с легендарните имена на българския театър и кино - Апостол Карамитев, Маргарита Дупаринова, Константин Кисимов, Стефан Данаилов, Георги Калоянчев.

Педя човек е този, който за първи път произнася и фразата „Добър вечер, Чичко Филипов”, адресирана към обичания говорител от БНТ Никола Филипов. Която пък лепва като второ аз на беловласия днес телевизионер. Той обаче я приема изключително топло. И се радва, когато хората така се обръщат към него. Слава и Филипов са сред лицата, белязали най-ярко 55-годишната история на националната телевизия.

Преди 5-6 години Педя човек изчезна от екрана, когато целият блок „Лека нощ, деца” бе свален от програмната схема. Куклената кралица толкова обича своето човече, че двамата дори живеят заедно, пътешествайки из България с тяхното магазинче за приказки. Макар че скоро отпразнува своя 73-и рожден ден, Рачева и дългобрадото и второ „Аз” вярват, че на децата трябва да се разказват неща не виртуално, а от живи хора. И без това в момента има толкова малко неща по телевизията, адресирани към най-малките зрители.

Слава и куклата й не приемат да бъдат типичните пенсионери, които зяпат през прозореца, бистрят кварталните клюки и мрънкат за всичко. Напротив, тв легендата и човечето й са непрекъснато сред хората. Ако все пак се завъртят у дома, обичат да гледат телевизия. И особено сапунените сериали. „Нямаме разногласия за програмите, смее се Рачева. - С течение на времето сме си уеднаквили вкусовете за всичко”, обяснява лъчезарната актриса. Тя признава, че сигурно има някой и друг грях към куклата, но се старае да се държи винаги почтително към него. От турските сериали Рачева откроява „Ше-
херезада” и „Гордата Аси”.

Преди години дори защитавала пламенно тези фил-ми пред познати и прия-тели. И дава няколко причини човек да ги гледа: „Няма сериал без тежък случай, при който героят веднага да не е прибран в болница, излекуван и да му е по-могнато по най-добрия начин. В тези саги почти ти се иска да влезеш в турски затвор - то са чайчета, кафета, сладки, отбелязва втората причина за интереса си към сапунките тя. - И третото – училището. Всички са в униформи и няма неотгледано дете. Кой го е направил, кой го е родил - няма значение, то е от фамилията, трябва да се прибере и обгрижи. Едно много ценно нещо”, отбелязва Рачева.

Тя пази в дома си оригиналната марионетка, направена по проект на художничката Милка Начева. Мъдрият брадатко си е собственост на БНТ, но Слава го подслонила преди доста година, за да не се повреди или да не бъде откраднат. „Оставила съм едно завещание, към което и да е ръководство в БНТ, че куклата е при мен, аз я съхранявам. И след това ще я завещая на телевизията. Тя е техен герой по отношение на авторските права”, обяснява Рачева.

Оригиналният Педя човек няколко пъти е увеличавал ръста си. Когато покойният Асен Троянов започнал да прави сериалите за „Лека нощ, деца” с куклата, Слава си партнирала с живи актьори. Тогава се наложило човечето да бъде малко увеличено, за да може визуално да е като останалите герои. „Иначе, аз пак лазех под масата, скривах се зад оператори и актьори, внимавах да не ме покажат в кадър, защото на живите предавания имаше голяма опасност това да стане, разказва актрисата. - Хората обичаха Педя човек и им беше забавно, независимо дали и аз попадах в кадър. И до ден днешен, когато излизам из града, ме спират и ми казват колко се ни се радвали. Питат защо днес ни няма на екрана”, въздиша Рачева.

Тук е мястото да се спомене, че на голямата си фамилия актрисата никога не е разказвала приказки у дома. Слушали нейния глас от телевизията или радиото. Веднъж внучката й Слава изпаднала буквално в потрес. Баба й била до нея в хола, а от телевизора зазвучал нейния глас, в компанията на Педя човек. „Признавам, че след цял ден работа не исках и не можех да слушам собствения си глас. Затова и не съм им разказвала приказки у дома", казва актрисата, която има две дъщери. Актрисата се радва се на трима внуци. Най-големият е на 28 години, занимава се с компютри и от скоро е семеен. Средната – Слава е на 24, завършила е социални дейности и готви магистратура. Най-малкият е на 4 годинки и живее във Виена, а известната му баба му ходи на гости. Взима го от детската и се опитва с малкото думи, които знае на немски да го запознае с Педя човек. Пее му песничката на български. Хлапето явно я харесва, защото често повтаря, че иска още веднъж. Когато си е в България, Слава държи връзка с деца и внуци чрез скайп. Фейсбукът я изнервя.

Слава е избрана да води марионетката през 1961 г. заради дребния си ръст. Срещата с куклата става в първо студио на Телевизионната кула. „В това студио имаше три площадки. Масата за новините на чичко Филипов беше в единия край, в другите два се правеха друг вид предавания", връща лентата Рачева. С Никола Филипов и до днес тя поддържа великолепни отношения. Често го майтапи, че е жената, най-дълго седяла в краката му. Дори иска така да и надпише книга на един неин празник.

Всяка вечер в продължение на години Слава и куклата разказват нова приказка. А актрисата получава текста има няма 15 минути преди да излезе в ефир. „Ужасът беше да се стигне до Телевизионната кула в 19,30 ч. Моята работа по принцип беше дневна - репетиции или представления. Освен това транспортът беше никакъв. Ако пристигна точно в 19,30 ч, тогава ми даваха написаната приказка, а в 19,50 ч. вече бяхме в ефир. Моят лукс беше, че можех да чета под масата. Трябваше обаче така да си подредя листата, че с едната ръка да ги местя под масата, а с другата да направлявам куклата”, открива тайните на занаята си русата кралица на марионетките.

Тя и до днес пази прекрасни спомени от работата си в БНТ със звезди като Анахид Тачева и другите говорителки. Топло се отнасяли към нея и големите актьори като Апостол Карамитев, Маргарита Дупаринова, Константин Кисимов, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, с които правели драматизациите за деца по телевизията и по радиото. Заставайки до Педя човек, те се държали и със самата Слава като с малко дете - нежно и гальовно.

ХОБИТО Й Е ДА МИЕ ПРОЗОРЦИ

„Майката” на Педя човек има интересно хоби - обича да мие прозорци. Сама прочела обаче, че това е начин, по който човек се освобождава от негативната енергия - когато водата ти мине през ръцете. Слава признава, че често намирала отговор на заплетени ситуации, едва след като лъсне до блясък някои прозорец или стъклена витрина в дома си.

КАК ЧОВЕЧЕТО ЛЕТЯ В КОСМОСА

Годината е 1988-а. Вторият БГ космонавт Александър Александров се готви за полет. Седмици преди старта, Слава получава позвъняване. Разбира, че трябва да занесе куклата на ул. „Граф Игнатиев". А причината - всеки от космическата мисия има право да вземе любими спомени от детството в ковчеже. Българинът избрал кукличка на Педя човек. „Видях направени четири малки копия на човечето. Върнаха ми куклата. Но ми казаха: „Хайде сега, той понеже ще лети, ела да направиш един запис. Бяха някакви съветски специалисти. Седнахме пред един микрофон. Издиктуваха ми какво да кажа: ”Добър вечер, на всички деца по света! Обещавам на българските деца, че ще разказвам приказки от цял свят”, описва вълненията си Слава Рачева.