Днес изтича срокът, до който се приемат документи на кандидатите за директорския пост в драматичния театър „Сава Огнянов“. До вчера само двама души бяха подали документи в Министерството на културата, което преди месец обяви конкурса за театрален шеф в Русе. Единият от кандидатите е изпълняващият длъжността директор Орлин Дяков. Той замени на поста титуляра Рашко Младенов, който спечели конкурс през 2009 г., а ексминистърът на културата Вежди Рашидов го отстрани през януари миналата година, 11 месеца преди да изтече договорът му. Вторият комплект документи е подаден от актрисата Дина Шошева. Все пак, днес все още има възможност да се депозират кандидатури.
Мълвата в Русе спрягаше още няколко имена, сред които и тези на актьорите Косьо Станев, Венцислав Петков, Пламен Панев и освободения тази пролет от режисьорската позиция в театъра Александър Беровски. Косьо Станев категорично заявява, че няма намерения да се включва в състезанието: „След 16 години директорстване нямам такива амбиции“, за В.Петков също се знае, че няма да се кандидатира.
Няма да е изненада обаче за хората от театралната гилдия, ако се потвърди слухът, че да оглави русенския театър има амбиции и Румен Димитров, който близо 17 години беше директор на Пътуващия театър. В кабинета „Сакскобургготски“ той беше зам.-министър на културата, когото министър Абрашев уволни заради „самостоятелната му политика“ в разрез с официалната. В момента Димитров е изпълнителен директор на „Глобус Медиа груп“ с 3 телевизионни канала: „Травъл ТВ“, „Травъл ТВ HD“ и „Комюнити ТВ“ с централна тема туризъм. По негова идея е направен първият национален видеокаталог на страната „Това е България“ с 13 филма. В интервю през януари т.г. Румен Димитров съобщава, че „Официален спонсор на „Това е България“ и човекът, без който този проект нямаше да може да се реализира, е Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка“.