39-годишният русенец Теодор Кисимов е на път да опознае всеки един от 2196-те километра на най-дълбоката пропаст в света Крубер-Вороня. Пещернякът от клуб „Приста“-Русе, който е ръководител на групата, и колегите му Константин Стоилов от София и Пламен Спилков от Хасково са българските представители в ежегодната международна експедиция до уникалната пещера, която организира Украинската спелеоасоциация. Тя започна в края на юли и ще завърши в края на август, в нея участват още 50 пещерняци от Украйна, Русия, Молдова, Полша, Израел, Великобритания, Чехия, Словакия, Литва.
Теодор Кисимов и Константин Стоилов за втори път ще се спуснат в най-дълбоката дупка на земята. През 2005 година, като единствения участвал досега в международната експедиция български екип, те стигат до тогавашното дъно на пропастта на 2080 метра под земята. Така двамата записват най-значимото спортно постижение на българската спелеология. Миналата година пътен инцидент попречи на Кисимов и още трима български пещерняци да се включат отново в експедицията, която тогава постави световен рекорд, стигайки до 2196 м дълбочина.
Сега ентусиастите също са си поставили за цел да запишат нов световен рекорд, като присъединят високо разположените пещери Мартел и Берчилская към общата система Крубер-Вороня. Освен това ще заснемат обитателите на главното разклонение на пещерата, ще чистят и боклуци от предходни експедиции.
Преди да тръгне към най-дълбоката пещера в света, Теодор Кисимов беше част от международен екип от 16 пещерняци от 5 страни, който изследва дълбоката 2850 м пропаст Кузгун в Турция. Срутване принуди екипа да остане 10 дена под земята, но това в случая се оказва добра подготовка за Кисимов и похода му към Крубер-Вороня.