Бракониери са застрелялил рядък бял носорог под носа на рейнджърите в Националния парк на Найроби, съобщиха представители от Кенийската служба за опазване на дивите животни (KWC).

Именно в парка, в който е извършено престъплението, се намира щаб-квартирата на KWS и територията се смята за добре защитена.

Бракониерите успели да проникнат в парка, в петък застреляли носорога и отсекли скъпоценния му рог, след което изчезнали. За рейнджърите останало да открият само полуизяденото тяло на дебелокожото животно."Такъв инцидент става в нашия парк за първи път от 6 г..", твърди Пол Удото от KWS. През тази година на територията на страната са били убити общо 35 носорзи при 29 през 2012 г.

Националният парк на Найроби е разположен само на 7 км. От центъра на столицата на Кения и е рекламиран като уникална екосистема и единственият защитен район за редки животински видове в столичен град в света. Той е основно убежище за носорози и по-голяма част от територията му, разпростираща се на 117 кв. км., е заградена.

През последните години ловът за слонова кост и рогове на носорози се активизира, констатират експерти. През последните месеци няколко незаконни пратки бяха задържани, вкл. два контейнера на кенийското пристанище Момбаса през юли. В единия имаше три тона, в другия – 1,5 т. слонова кост.