Антиутопията "Елизиум" на южноафриканския режисьор и сценарист Нийл Бломкамп оглави боксофиса в Северна Америка, Русия и редица други страни.

Бломкамп блесна със "Сектор 9" (2009) - филм, в който расовата сегрегация е пренесена в бъдещето. Извънземните, дошли някога на Земята, са натикани в гето подобно на легендарното Совето. Едноцветната лента, заснета в стил псевдокументален, бе с бюджет 30 млн. долара.

Съвсем естествено, талантът и оригиналното мислене на 33-годишния южноафриканец бяха забелязан и от Холивуд. Така Бломкамп се сдоби с достъп до голямото финансиране и резултатът е налице - 115-милионен бюджет за "Елизиум", негов проект с 10-годишна давност.

Темата от "Сектор 9" е доразвита и тук, но по-мащабно и зрелищно, в класически текниколор. Годината е 2054. Богатите живеят на орбиталната станция "Елизиум" (Елисейските полета, Раят), а "ние, останалите", както се казва в трейлъра - на разорената и отровена Земя.

Главният "аристократ" е Джоди Фостър, а главният "парий" - Мат Деймън. Сблъсъкът, то се знае, неизбежен. И, разбира се, париите ще натрият носовете на аристократите... Във филма участват още Алис Брага, Диего Луна и Шарлто Копли, изиграл главната роля в "Сектор 9".