„Русе е толкова красив град! Вие заслужавате да станете Европейска столица на културата!“. С това възклицание изказал възхитата си от Русе Жан-Клод Годен, кметът на Марсилия - града, който заедно със словашкия Кошице е Европейска столица на културата тази година.
Жан-Клод Годен бил на първия ред сред публиката, която заела местата в най-големия катедрален храм в Марсилия за концерта на русенския хор „Проф.Васил Арнаудов“. Както „Утро“ писа, русенските хористи бяха специално поканени още през ноември миналата година да вземат участие в традиционния международен фестивал на хоровата музика, който се провежда във френския град и неговите околности за 18-и път. Тази година фестивалът е включен в рамките на богатата програма на Марсилия като Европейска столица на културата.
Русенските хористи направиха пет концерта със своята грижливо подготвена програма от час и половина, като представиха пред различните публики православни песнопения в обработки на Сергей Рахманинов, Игор Стравински, Николай Кедров, а също и на Драгомир Йосифов, който е и диригент на русенския хор. Освен това в програмата са били включени също творби на именити български композитори като Добри Христов, Константин Илиев и Драгия Тумангелов, както и произведения на Алфред Шнитке и на ренесансовия гений на франко-фламандската школа Жоскен де Пре.
Всъщност, концертите са били не пет, а шест - те започват още в Италия, където певците от хоровия състав са поканени да направят спирка по времето на своето пътуване и да гостуват на мъжкия хор в градчето Суза в италианските Алпи. Двата състава направили съвместен концерт в местната катедрала, а след това домакините дали вечеря с изумително домашно вино на своите нови приятели.
Навсякъде изявите на русенските следовници на големия талант на изключителния български диригент Васил Арнаудов жънели овации. Българите били настанени в градчето Буйядис и всеки ден пътували до поредната си сцена. Така тяхното изкуство било оценено от почитателите на хоровото майсторство в Синь, Флайоск, Сен Жюлиен ла Монтание, Марсилия и в самия Буйядис. В деня на концерта в марсилската катедрала „Сен Мари Мажор“ /от хълма, на който тя е построена, се вижда целият огромен град/ вратите на храма били отворени заради горещото време. И макар вътре да било пълно с хора, щом запели русенци, заприиждали още, разказват хористи. Преди нас беше изпълнението на госпъл хор от Италия, с много атрактивно и артистично поведение, докато очаквахме да дойде нашият ред, си мислехме, че след тях ще ни бъде много трудно да приковем вниманието на публиката, но се оказа, че съвсем не е така, припомнят си русенските хористи. Още с първите творби те усетили, че пеенето им постепенно завладява мъжете и жените, насядали по старинните пейки, а накрая вече било ясно, че публиката няма да ги пусне, без да изпълнят поне няколко биса. На този концерт присъствал и кметът Жан-Клод Годен, който след финала и задължителните бисове се срещнал с диригента и изпълнителите. Тогава те му връчили албума със снимки на Русе и други материали, подготвени от екип на Общината.
Със сигурност впечатленията и емоциите на хор „Проф.Васил Арнаудов“ от първото им гостуване във Франция дълго ще бъдат тема на разговори между певците. В последните години съставът не е разглезен от много участия, камо ли от турнета зад граница. Затова няколкото десетки мъже и жени, които всеотдайно и самоотвержено се събират на репетиции в името на огромната си любов към хоровото пеене, са щастливи, че в годината, когато се канеха да отбележат 20-годишнината от създаването на сдружение „Проф.Васил Арнаудов“, направиха поне това - показаха на Франция и на европейската публика, че не случайно носят името на един от големите български таланти - маестро Арнаудов.