Превод на френски на заповедта за европейско издирване на Борис Стефанов Станев изпрати вчера в Марсилия Окръжна прокуратура. Очаква се след приключване на разследването дали криминално проявеният русенец е замислял да направи атентат във Франция, той да бъде екстрадиран в Русе, за да излежи присъдата си.
Вчера се изясни и недоразумението около присъдата на беглеца от правосъдието. По първоначална информация от съдебната система той има само условна присъда в Русе, което роди предположение, че е получил и ефективно наказание в друг съдебен район, от което се е изплъзнал с тайно излизане в чужбина. Всъщност Станев е осъден на 6 години затвор за нападeнието над Петко Петков на 11 октомври 2010 година в центъра на Русе до шадравана. Свадата между двамата избухнала заради продадена от Станев за 50 лева дефектна платка за компютър. На гнева на клиента продавачът отговорил с изстрел от упор с газов пистолет в лицето, при което Петков получил силен кръвоизлив в носа, а медиците извадили от него 9 метални парчета, вероятно много дребни сачми.
За това престъпление Окръжният съд е постановил за 40-годишния тогава Станев три години лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Окръжна прокуратура обаче обжалва присъдата пред Апелативния съд във Велико Търново, където наказанието му е увеличено на 6 години затвор при строг режим, което е потвърдено и от Върховния съд, уточни окръжният прокурор Георги Георгиев. 
Но още преди протеста, три дни след условната присъда на Окръжния съд на 20 юни 2011 година, Борис изчезва от дома си и напуска страната, а баща му го обявява за издирване. След това на 22 февруари 2012-а Апелативният съд постанoвява ефективната присъда, а на 16 март Върховният съд я потвърждава. Бягството е станало възможно, тъй като Борис е бил с мярка подписка, както е позволявал старият Наказателно-процесуален кодекс. Още през март същата година Окръжният съд издава европейска заповед за задържането му, но Интерпол загубва следите му и едва в събота Станев бе задържан в Марсилия по съмнение, че откритите у него електронни компоненти може да послужат за сглобяване на взривно устройство.