Шофьорите на таксита в Русе се превърнаха в куриери на лекарства от Румъния. И това се случва от години, защото у нас някои лекарства са дефицитни и нямат аналогични заместители. Часто лекари сами насочват пациентите си да търсят предписаните лекарства в аптеките оттатък Дунава. Но има и още една, и то сериозна причина все повече русенци да купуват медикаменти от съседите - там те са в пъти по-евтини, освен това за тях се плаща по-нисък ДДС. И мнозина търсят познати таксиметрови шофьори, за да им дадат рецептата си с надеждата в Румъния да има всички предписани лекарства и да излязат по-евтино.             
Заради наплива отскоро „Точните таксита“ предлагат нова услуга - хората могат да оставят рецептите си в офиса на фирмата, а водачите на жълтите коли ги изпълняват, обясни за „Утро“ управителят Даниел Донев. Той допълни, че всеки ден шофьорите му возят пътници до летище „Отопени“ край Букурещ и същевременно изпълняват поръчките. По думите му средно по 15 русенци на месец оставяли рецептите си и необходимите за покупката леи в офиса на таксиметровата фирма. Шофьорите доставяли от аптеките в Букурещ поръчаните лекарства напълно безплатно в русенския офис, откъдето поръчалите ги после си ги вземали.
Затруднения се получавали при около 30% от поръчките, тъй като предписаните лекарства липсвали и оттатък Дунава или пък се продавали под друго име. Но румънските фармацевти проявяват разбиране и дават медикаменти заместители, за които досега не сме имали оплаквания от русенци, обясни още Донев.
Едно от най-търсените лекарства, с което обикновено болните се снабдяват от Румъния, е за подагра, тук струва над 9 лева и е дефицитно, а при остра криза свършва само за три дни, обясни за „Утро“ вчера магистър-фармацевт от русенска аптека. В Румъния лекарството е само 2.50 лева и за същите пари могат да се купят четири опаковки. Според аптекарката пак заради цената русенци предпочитат да си купят оттатък Дунав и медикаменти за ракови заболявания и за хронични сърдечно-съдови болести.