Троянският архимандрит Августин е починал някъде около 15 часа днес. Монахът се почувствал зле на автобусна спирка пред манастира и бил откаран от линейка в най-близката болница, но скоро след това предал Богу дух.

Августин доби национална популярност с прозвището "баба Гуси", лепнато му от разжалвания към днешна дата йеромонах Кирил, който нарича така "баба Августина" в скайп разговор със свой любовник. Самият архимандрит категорично отрече да е любител на мъжките ласки. "Облякъл съм черното расо преди 32 години. Дал съм си сметка, че това ще бъде труден път. Не бих позволил на никой да руши авторитета ми", коментира в разгара на скандала той и добави: "Баба Гуси не се отнася за мен. Аз се смея на тези неща. Аз си имам име и то е архимандрит Августин."

Източници на БЛИЦ разкриват, че монахът е изживял изключително тежко случилото се. Никой обаче не се наема да го защити, тъй като името му и друг път е било обект на слухове за хомосексуални връзки. "Българският народ винаги е патил. Не бих позволил на никой да руши моя авторитет и авторитета на Светата църква. Не съм гей и никога не съм бил гей. Труден път съм извървял в църквата. Стигнах и до диабет. Надявам се на Божия промисъл. Нека българският народ да прости този скандал", призова архимандрит Августин. Така и обаче не стана ясен мотивът, с който Кирил го заклейми като Баба Гуси.

Неофициално черноризци говорят, че скандалът не е нов. Просто е пуснат сега, за да бъде обвинен игуменът Григорий в бездействие. И така да му бъде подложен крак за митрополитските избори във Варненска и в Неврокопска епархия, съобщи "Стандарт" в края на миналата година. Но макар че монах Августин отрича да е споменаваната Баба Гуси, неприятният вкус за миряните остана.