Третата Награда за млади европейски хореографи "Градината на Европа", придружена с чек на стойност 10 000 евро, беше връчена на шведската хореографка Аманда Апетреа и на исландската хореографка, живееща в Швеция, Хала Олафсдотир, съобщи Франс прес.

В рамките на 30-я Фестивал на съвременния танц ИмПулсТанц във Виена, който е най-големият в света, двете хореографки бяха наградени за балета си "Красавицата и звярът". Наградата на публиката отиде при германеца от български произход Вили Прагер за хореографията му "Денят на победата".

Денят на победата по песента на руския естраден певец Лев Леченко от 70-те години на миналия век изследва образа на "революцията" като сценично събитие. То вкарва в зрелищна игра знаци на политически и обществени революции от изминалия век до днес, преоткривайки тяхната театралност през добре познати трикове и средства на театралния апарат. Така революцията се оказва автоматизирана машина, задвижвана от състояния на ентусиазъм и разочарование. Опитвайки се да ги предаде и на публиката, представлението манипулира нейните възприятия и роля, провокирайки я да бъде за или срещу случващото се на сцената.