На 22 август дъщерята и зетят на бившия съдия-изпълнител Рачо Денев, заедно с 14-годишната им дъщеря, ще останат на улицата. Ще ги извади принудително частен съдебен изпълнител, ако дотогава не опразнят апартамента, който са си купили честно и са платили до стотинка. Домът обаче впоследствие се оказал чужда собственост, а семейството на Денев - поредната жертва на перфектно организирана измама.
Случаят вече е описван от „Утро“ без имена, вчера потърпевшите бяха посочени на пресконференция на „Бъдеще за Русе“.
На 2 юни 2009 година дъщерята и зетят на Денев купуват апартамент. Направената предварително проверка показала, че жилището е „чисто“, т.е. че върху него няма никакви тежести. Купуват го от някой си Върбан Илиев, който си е наел адвокат - бившият шеф на Общинската избирателна комисия Иван Иванов. Уговорката била сумата по сделката - 34 000 евро, да бъде преведена по сметка на юриста. В това няма нищо незаконно и е въпрос на договорка между адвоката и неговия клиент.
Нотариусът изповядал сделката, хората си получили нотариалния акт и започнали основен ремонт на жилището, след който най-накрая се нанесли като новодомци.
След време обаче се оказало, че всъщност Върбан изобщо не е бил собственик на това жилище. И истинската собственичка - живеещата в Италия Росица Константинова, започнала да ги съди, за да си получи обратно жилището. Тя също се оказала измамена, защото никога не била и помисляла да си продава имота.
Разбрала се и схемата на измамата, извършена при трима различни нотариуси, за да не се усетят. Първо при единия е изповядана сделка за продажба на апартамента от Росица. Вместо нея се явила някаква друга жена и подписала, че „продава“ жилището на Върбан Илиев, разказва самият Рачо Денев. Този Върбан Илиев наистина съществува, човекът обаче живеел в Горна Оряховица и никога не бил купувал или продавал имот в Русе. Просто били използвани неговите лични данни. А измамникът и до ден днешен се водел „неизвестен извършител“. Та този фалшив Върбан после наема адвокат Иванов и му подписва пълномощно при втори нотариус, с което го упълномощава да го представлява и да продава всичките му имоти. Накрая дошла третата сделка, в която пак този мним Върбан продал апартамента на младото семейство при трети нотариус.
Семейството още преди три години е подало жалба в полицията, но и до ден днешен заловен и осъден за измамата няма. Междувременно се точат и граждански дела. Измамената също като тях Росица логично си иска апартамента. Купувачите пък искат поне да им се възстановят парите за ремонта, който са направили. Защото дадените 34 000 евро за жилището вероятно никога няма да видят. Още повече, че адвокатът им е показал документ, според който е превел цялата сума на клиента си.
Делата още се нижат по инстанциите, „неизвестният извършител“ изобщо не е стигнал до съд, въпреки че вече е разпознат от ужилените купувачи. А тях ги гонят на 22 август.
Хората са писали вече до всички - до полицията, до главния прокурор, до президента, и нищо.
„Не знам какво ще стане, но съм сринат от това, което се случва с децата ми. Те нямат друг апартамент, нямат къде да отидат. Зет ми е на 45 години, но вече е болен, с два микроинфаркта е покрай цялата тази история“, казва Рачо Денев. И не може да повярва, че всичко това се случва на неговото семейство - на един юрист, познат на целия град.

Иван Иванов: Този човек дойде като клиент, изобщо не подозирах, че готви измама

Не съм знаел какво става. Този човек дойде при мен като клиент. Нито съм го знаел, нито съм го виждал преди това. Дойде при мен, каза че е купил апартамент в лошо състояние и иска да го препродаде, за да изкара някой лев, но ходи на работа и не може да се занимава с това. Пратих го при нотариус да ми направи пълномощно, ако трябва някой да му е искал лична карта - това е нотариусът, не съм аз. Нямало е как да знам, че той се представя с чужда самоличност. Дойде при мен с вече подписаното пълномощно, беше си извадил скица, данъчна оценка - всички документи. Първо предложих апартамента на колегите, с които работя от 12 години в една кантора, бюро до бюро. Нали си давате сметка, че не бих направил такова нещо, ако имах и най-малко съмнение в сделката. Казах и сред колегите, които познавам, че имам клиент, който продава жилище. Даже аз се замислих дали да не го купя за себе си, но нямах пари. В крайна сметка дойдоха тези хора, поискаха да го купят, поискаха да преговарят със собственика за смъкване на цената и аз го повиках. Те държаха документите при сделката пред нотариуса да се подпишат от собственика, не от мен - на практика аз това пълномощно изобщо не съм го използвал. Единствено парите бяха преведени по моя сметка, но това е адвокатската, а не личната ми сметка. И аз тогава се зарадвах, защото щях да си удържа хонорара за услугата веднага. Превел съм му парите за жилището, имам и разписка. Никого не съм искал да лъжа, не съм си и представял, че може да се стигне дотук. Ако бях измамник, щях ли да карам кола на 27 години? Щях ли да предлагам такова жилище на приятелите и колегите си? Много е неприятна историята и не знам как и кога ще свърши. Само съм чувал, че са издирили този човек, истинският измамник, не този, с чиято самоличност се е представял. Но не знам на какъв етап е разследването.