На 15 август, когато Църквата отбелязва Успението на Божията Майка, Негово светейшество българският патриарх Неофит ще оглави празничната Св. Литургия в Троянския манастир "Успение Богородично", който в този ден отбелязва своя храмов празник. Това съобщиха от Светия синод на БПЦ.

По този начин патриарх Неофит продължава установената  традиция от неговия именит предшественик на патриаршеския престол - патриарх Максим, в този ден да служи в обителта край Троян.

По стародавна традиция в Троянския ставропигиален манастир в навечерието на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица се извършва чинът "Oпело Богородично". В него, освен манастирското братство, подвизаващо се в светата обител, участие взимат и духовници, постригани в монашество в манастира, но получили служения извън него.

Скъп гост за празника ежегодно преди кончината си бе патриарх Максим, получил монашеското си пострижение в съборния храм на манастира, както и настоящият български патриарх Неофит - също брат на Троянската светата обител, се припомня в прессъобщението.

На самия празник утринното богослужение в манастира започва в ранна утрин с празнична полунощница, по време на която се изнася Богородичната плащаница и с лития се обикаля храма. След това се отслужва и св. Литургия, в края на която, по традиция, чудотворната икона Пресвета Богородица - Троеручица, прочутата светиня на манастира свързана със самото му основаване, се сваля от проскинитария и се поставя в специална носилка.

Носена от богомолци, тя се отправя с литийно шествие към могилата с параклиса, недалече от манастира, където е станало първото чудо, с което се прославя светата икона. На могилата се извършва водосвет и присъстващите богомолци се поръсват за здраве и освещение с осветената вода.

Троянският манастир "Успение Богородично" е един от трите ставропигиални (подчинени пряко на патриарха и Светия Синод) манастири в България, заедно с Рилския и Бачковския. От него са започнали своя духовен път редица именити български духовници. Понастоящем игумен на обителта е Негово преосвещенство Браницкия епископ Григорий.