Отборът на "СИОН" от Бургас спечели националния турнир Ариана Аматьорска Лига 2013. Новият национален шампион по аматьорски футбол на Ариана победи на големия финал пловдивския отбор "Vip Dent" със 7:6 след дузпи (1:1 в редовното време).

Футболното зрелище беше проследено от гостите на Бургас и зрителите на трибуните на мобилния стадион "Ариана Арена", изграден на централния плаж в морския град. Двата отбора изнесоха атрактивен финален двубой. В средата на първото полувреме "СИОН" изненада своя противник и след многоходова контратака поведе с 1:0. Пловдивчани изнесоха играта по най-бързия начин в полето на своя съперник и успяха да изравнят с гол в края на полувремето. През втората част двата тима предпочетоха сигурността пред риска и мачът завърши без нови голове в редовното време. При дузпите и двата отбора показаха много точен мерник и отбелязаха по 6 точни попадения. Седмата решителна дузпа бе реализирана от капитана на "СИОН", а играч на "Vip Dent" би над гредата, с което бургазлии триумфираха със 7:6 и спечелиха титлата в турнира. Бронзът на Ариана заслужи отборът на "etalon" – шампион на Монтана, който победи "СТРЕЛЦИТЕ" от София с 4:1 в малкия финал на състезанието.

Финалният турнир в Бургас през изминалите 3 дни премина при много коректна и равностойна игра на всички регионални финалисти, които достигнаха до този етап на състезанието.

Точно в 19.45 часа днес предстои и заключителният спектакъл в турнира – приятелската среща между "Лудогорец" и "СИОН". Посланикът на Ариана Аматьорска Лига Красимир Балъков ще води момчетата от "СИОН" от резервната скамейка и ще се опита да победи настоящия шампион на България. Капитан на "Лудогорец" за мача с шампиона на Ариана ще бъде Мишел Платини, а на терена ще играят още Георги Аргилашки, Марселиньо, Тейнур Марем, Георги Костадинов, Мичел Бургзорг, Кристиян Китов, Денис Цолев, Педро Жуниор – Кишада, Гийерме Да Соуса – Шоко, Себастиян Ернандес Мехия. След демонстративния мач предстои и официалното награждаване на най-добрите отбори в тазгодишното издание на Ариана Аматьорска Лига.

Общо тринадесет български града посрещнаха регионалните състезания в Ариана Аматьорска Лига в периода април-юли 2013 г. Непрофесионалното футболно първенство на Ариана се отличи за поредна година като една от най-популярните прояви за масовата спортна общественост в страната. В турнира участваха 1577 отбора с 15 770 състезатели от различни градове в България. Бяха изиграни 1612 мача с отбелязани 7696 гола и общо игрово време 806 часа.