През най-тежките жеги цяло Тетово - 2400 жени, мъже и деца, останаха два дни без вода. А за да се реши проблемът им и чешмите да текнат поне за малко, на сухо временно беше съседното село Беловец. За следващите няколко дни режимът ще се повтаря - ту едното село ще стои без вода, ту другото. Единственото спасение за хората са дворните кладенци и изворните чешми извън селото, пред които се вият стройни редици с туби и бабини менци.
До абсурдната ситуация се стигнало, след като гръмнали последователно две помпи, с които се вади вода за Тетово от 220-метров кладенец. Първо изгоряла едната, сложили резервна, но и тя издържала само ден - заради жегите се налагало да работи денонощно на пълни обороти, а и била по-слабичка.
Тетово все още е към ВиК-Кубрат. Една такава помпа струва 25 000 лева, което е огромна сума за малко водно дружество като това. А втора резервна нямали. Нямало свободна помпа и в околните ВиК-та. Единственото, което можели да направят в Русе и Разград било да се ангажират с ремонта на авариралите помпи. Едната ще е готова вероятно в понеделник, а другата - в сряда.
Въпросът обаче бил какво да правят хората през това време без вода в адския пек. И така се стигнало до „соломоновското“ решение да се подаде вода по единствения водопровод, по който това можело да стане - от Беловец. Това обаче означавало Беловец да остане без вода, обяснява кметицата на Тетово Невяна Атанасова.
„Вярвайте ми, никога не съм се чувствала толкова безсилна, плачеше ми се вчера. Хората звънят на мен, искат отговор, а аз нямам. Колежката от Беловец се сърди, защото в тяхното село сега е същото. Чакам всеки момент да ми се обадят от ВиК-Кубрат, за да ми кажат дали ще направят някакъв график на подаване на водата при нас и в Беловец, за да уведомя и аз хората. Нищо повече не мога да направя в момента. А иначе кашата е голяма - години наред вече трае процедурата по прехвърлянето на Тетово към ВиК-Русе, но още сме си към Кубрат“, обяснява Атанасова.
Проблемът не е само на Тетово, а на още 7 села в областта, които трябва да се разменят между ВиК-тата на Русе, Разград и Кубрат. Всички процедури обаче са  замрели и чакат приемането на промените в Закона за водите, които да уредят как ще стане това прехвърляне. Защото в бързането по приемането на предишния закон точно този ред е бил пропуснат.