В нашето забързано общество, постепенно отръскващо се от последствията на финансовата криза, владяла ни през последните няколко години, бавно, но упорито се засилва тенденцията все повече хора да се опитват да развият собствен, макар и малък бизнес. Ако допреди няколко години имаше бум на молове и хората изпаднаха в шопинг-истерия, сега същите тези потребители отново се връщат към малките квартални магазинчета, които са много по-удобни и практични, твърдят от русенската агенция за недвижими имоти “Сиана”. Атрактивните локации се изчерпват много бързо и дори в повечето случаи новите собственици се нанасят още докато старите се изнасят.
Между 250 и 300 лв. варират цените на малките магазини под наем в централната част на Русе, които са на партер, но не са на най-активния човекопоток. За нещо по-луксозно и атрактивно на ул. “Александровска” наемите са в диапазона 1200-3800 лв. в зависимост от квадратурата и локацията.
Квартал “Възраждане” също е много търсен за стартиране на нов бизнес, като районът на Русенски университет е сред най-апетитните дестинации. Помещения от около 40 кв.м могат да се намерят на цена от 190 до 250 лв., но понякога наемът може да нарасне и до 400-500 лв. За по-модерно помещение в търговските обекти цената е около 900 лв. с надбавка за предимството, че магазинът ще бъде в непосредствена близост до университета в нови монолитни сгради.
Хората ще продължават да търсят по-удобния вариант, макар и той да е малко по-скъп. Разбира се, цените на някой стоки в големите вериги магазини са доста по-ниски, но пък не всеки има възможност да ги посещава ежедневно и да зарежда наведнъж всичко необходимо. Именно тук идва ролята на малките магазини, които винаги ще имат своите клиенти. Това, от своя страна, подтиква малките предприемачи да стартират собствен бизнес и да се опитат да предлагат конкурентни стоки, продукти и услуги, казват от “Сиана”.