5200 лева припечелиха лесно телефонните измамници само за два дена, след като успяха да хванат в безочливия си капан от лъжи три пенсионерки от Русе, Бъзовец и Борово. Впечатление прави, че и трите измами са станали вечер, като парите понякога са предавани в малките часове на нощта.
Най-ощетена е 84-годишната Д.П. от Русе, която харизала 3500 лева. Телефонът й звъннал към 22.15 часа в четвъртък вечерта, представящ се за полицай й обяснил, че дъщеря й и зет й са блъснали дете, то е починало и трябвали пари за гаранцията им. Преди да посочи сума, жената веднага казала, че може да даде 3500 лева. Оставила увитите в черна найлонова торбичка пачки на камък на ул.“Цар Калоян“ към 23.30 часа. Видяла как мъж с черно кожено яко взел чантичката.
Същата вечер около 22 часа телефонът звъннал и в дома на 68-годишната М.Д. от Борово. „Съседка“ я помолила за пари за спешна операция. После телефона грабнал „д-р Тодоров“ и поискал 1800 лева за интервенцията. Но се съгласил и на 900 лева, колкото имала жената. Инструктирал наивната пенсионерка да запише серийните номера на банкнотите на лист, в който да ги увие и да ги предаде на изпратен от лекаря куриер. В 1 часа посреднощ куриерът спрял с автомобила си пред дома на жената и тя предала парите.
Капанът на измамниците щракнал и за 76-годишната М.Т. от Бъзовец на 25 април към 19.30 часа. Гласът по телефона не се представил по име, но казал авторитетно, че е доктор и че жената трябва да му предаде 1000 лева, ако иска внучето на племенницата й да бъде лекувано. Пенсионерката опаковала в плик всичките си 800 лева и след 5-10 минути „докторският“ куриер бил пред вратата й.
Ужилените възрастни жени разбрали, че са измамени едва на сутринта, когато позвънили да проверяват какво се случва с близките им, и веднага подали сигнали в полицейските управления.