98 тона боклуци изчезнаха от градинки, площадки и зони за отмора в Русе и населените места в областта след проведената съботна кампания на bTV „Да изчистим България за един ден“. Впечатление прави, че рекордьор по събрани отпадъци е Иваново. Там хората са успели да изчистят 30 тона боклук. Община Русе, където чистиха общо 6886 души, пък е олекнала с 27 тона смет. Във Ветово бяха събрани 22 тона боклук, а в Сливо поле - 19 тона.
Кампанията в Русе бе подсигурена с 1400 чувала и ръкавици за доброволците. Традиционно тя бе подкрепена от фирми, училища и институции. Над 50 души от „Топлофикация“ за поредна година показаха грижата си за чистотата в района на стадиона на хижа Приста, където чистиха не само служители на дружеството, но и техните семейства и деца. Най-малкият участник в кампанията бе едва на 2 години, а за старанията и положения труд той се сдоби с първата грамота в живота си. Слънчевият съботен ден направи още по-приятна каузата им за опазване на природата.
Над 100 служители на „Монтюпе“, между които и много французи, направиха по-приветлив вида на жп линията зад Русенски университет. Хората споделиха, че районът е изключително замърсен и има нужда от чести грижи.
Администрацията на Общината също се включи в чистата инициатива, като се пребори със замърсяванията в местността Хаджигеновата чешма. Освен това общинските служители боядисаха парапетите по бул.“Придунавски“. Кеят пък бе избран от членовете на клуб „Младежки парламент“ към Общинския младежки дом.
Три екипа на Областна администрация пък се включиха в почистването на Дунав мост, полигона край Николово и терена около бившата гимназия по жп транспорт. Освен да събират отпадъци, служителите се впуснаха в косене и плевене на част от местата. В крайна сметка се оказало, че отпадъците са повече от предвиденото и се наложило спешно да бъдат доставени още чували за смет.
Инициативата за живот в чиста среда бе подкрепена от училищата „Иван Вазов“, „Отец Паисий“, „Ангел Кънчев“, „Йордан Йовков“, Английската и Математическата гимназия, Училището за европейски езици, както и Областно пътно управление, Регионалната служба по заетостта и Бюрото по труда, Инспектората по образованието, Областните дирекции за безопасност на храните и за земеделие, Инспекцията за околната среда и водите и много фирми и банки. Освежени от боклуци бяха терените около Данъчното, Природен парк „Русенски Лом“, Полигона, Парка на възрожденците, Текето, Дунав мост, както и улиците в града.
В кампанията се включиха и бездомниците, настанени в приюта „Добрият самарянин“, които почистиха близо 3 декара площ в квартал „Тракция“, където е временната им къща. Те успяха да съберат отпадъците и около дом „Надежда“, като общата им равносметка е 6 кубически метра боклуци. Освен това бездомниците и екипът на приюта окосиха високите треви, за да могат специализираните машини по-лесно да почистват района.
Жителите на Хотанца пък единодушно решиха да съчетаят чистотата с елиминиране на риска от бедствия. Затова те почистиха канала по ул.“Васил Левски“ от храсти, отпадъци и избуяла растителност, който лесно се затлачва и води след себе си предпоставки за наводнения. По-чисто е вече и в Чилнов, където в кампанията се включиха и много деца.