28 години от ядрената авария в Чернобил се навършват днес. Аварията стана при пожар  в реактора на АЕЦ Чернобил, Киевска област. Инцидентът бе запазен в тайна от съветските власти (тогава Украйна бе част от СССР) и стана ясен едва четири дни по-късно, когато радиационният облак стигна до Скандинавия, припомня Bulgaria On Air.

Това е най-голямата ядрена авария в света. През нощта на 25 срещу 26 април 1986 година изтичане на радиоактивно замърсяване след пожар зарази район от 30 км, а замърсяването с радиация обхвана почти 160 000 кв км. Пострадаха северната част на Украйна, Беларус и западните части на Русия. Радиоактивност бе разнесена над цяла Европа.

В момента четирите реактора на АЕЦ "Чернобил" в Припят са затворени.

Делегациите в ООН на Русия, Украйна и Беларус предлагат нова концепция в сътрудничеството за Чернобил, съобщи Министерството на външните работи в Москва на страницата си във ФБ. Планът на ООН за Чернобил изтича през 2016 г.

През март 2011 г. друга ядрена централа, "Фукушима", предизвика голямо замърсяване в Япония. Земетресение и цунами след това предизвикаха авария в централата и изтичане на радиоактивна вода.

Мениджърът на "Фукушима" призна на 17 април 2014 г., че непрестанните усилия да бъде овладян проблемът с радиоактивната вода са останали без успех. Осем месеца по-рано същото призна и министър-председателят на Япония.

Операторът Tokyo Electric Power се бори с проблема от 2011. Правителството на Шинзо Абе обеща през 2013 г. половин милиард долара за решаване на проблема, но напредъкът по него не е голям.

По данни на Международната агенция за атомна енергия Украйна има 15 действащи ядрени реактора, произвеждащи 78000 GW.h (2013, IAEA). Други два реактора са в строеж, а постоянно затворени са четири.

Украйна е силно зависима от ядрената енергия, осигуряваща 56,42% от енергийните нужди на страната. Страната може да сключи с американска компания договор за доставка на гориво за три ядрени реактора, съобщиха руските агенции през март.

В света работят 435 ядрени реактора: най-много в САЩ (100), Франция (58), Япония (48) и Русия (33) по данни на Международната агенция по атомна енергия.