3896 грама нелегални златни накити опитала да прекара от Турция през Дунав мост 54-годишна румънка. Бижутата били поставени между кутии с баклава, локум и кадаиф, приготвени в южната ни съседка за предстоящия след два дни Рамазан байрам.
Контрабандата за 210 000 лева е засечена в „Ауди A8“ в петък късно следобед. В него пътували две жени и двама мъже. Колата е насочена за щателна митническа проверка и скенерът показал, че в една найлонова торба със сладкиши има два пакета с ювелирни изделия. Габриела Х. признала, че чантата е нейна, а пакетите съдържат златни накити. От друга нейна чанта, отново със сладкарски изделия, излезли още 6 пакета с бижута. Тогава Габриела обяснила, че е купила скъпоценностите от Турция за 85 000 евро, но не знаела, че трябва да ги декларира. Останалите пътници и шофьорът на автомобила заявили, че дори не подозирали за превозваното злато.
Контрабандистката се споразумя с прокуратурата на 25 000 лева глоба и 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок. Съдът одобри договорката и постанови златото да се отнеме в полза на държавата.
Това е втори случай на задържано от митничарите на Дунав мост злато в рамките на 12 дни. На 24 юли шофьорът на турски ТИР Сюлейман Налчаджъ се опита да прекара над 2 кила бижута за 116 035 лева, но се срещна с правосъдието в Русе и 2,5 години условно, златото бе конфискувано.